Про порядок застосування спецзасобів військовослужбовцями Нацгвардії

Роз’яснення щодо Постанови КМУ про затвердження переліку та Порядку застосування спецзасобів військовослужбовцями Нацгвардії

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні, яке проходило 20 грудня, прийняв постанову «Про затвердження переліку та Правил застосування спеціальних засобів військовослужбовцями Національної гвардії під час виконання службових завдань».

 

Факт появи цього документа викликав гарячу дискусію серед користувачів мережі Інтернет. Лунають різні думки, що є ознакою громадянського суспільства. Проте деякі учасники дискусії починають спекулювати на цій темі, роблячи хибні висновки та підбурюючи населення проти Нацгвардії та керівництва держави.

З метою уникнення хибних тлумачень щодо появи вищезгаданої Постанови КМУ повідомляємо наступне:

Прийняття цієї Постанови відбулося відповідно до частини 2статті 17 Закону України «Про Національну гвардію України» від 13 березня 2014 року. У ній передбачено, що « Перелік та правила застосування спеціальних засобів встановлюються Кабінетом Міністрів України». Таким чином Уряд привів нормативно-правову базу у відповідність до Законом України «Про Національну гвардію України».

Раніше військовослужбовці НГУ при застосуванні спеціальних засобів керувались Постановою Ради міністрів УРСР від 27 лютого 1991 р. N 49 «Про затвердження Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку», яка на сьогоднішній день морально застаріла. Цей документ визначав Правила застосування спецзасобів лише під час виконання службових завдань з охорони громадського порядку. Нова ж Постанова КМУ розширює Правила застосування спецзасобів відповідно до завдань, що наразі стоять перед Національною гвардією.

Тож ніякої «зради» у заміні застарілих постанов, прийнятих ще в УРСР більш як чверть століття тому, немає.

Серед нововведень найбільшу увагу суспільства викликала норма щодо використання водометів. Деякі ЗМІ подали це так: «Кабінет Міністрів України дозволив гвардійцям застосовувати водомети при температурі повітря вище +10 градусів С». Насправді військовослужбовці НГУ мали право і раніше їх використовувати за таких умов. Головна відмінність полягає у тому, що своєю Постановою Кабінет Міністрів України навпаки зробив більш жорсткими Правила застосування водометів у натовпі, заборонивши їх використання при температурі повітря нижче +10 градусів С. Нагадаємо, що раніше НГУ могла застосовувати водомети для розсередження учасників масових безпорядків при температурі атмосферного повітря не нижче 0 градусів С.

Водночас, тепер перелік спецзасобів, які можуть застосовувати гвардійці відповідає переліку спецзасобів, визначених для застосування підрозділами Національної поліції України, що передбачено у статті 45 Закону України «Про Національну поліцію». Відповідно, Правила застосування спецзасобів військовослужбовцями НГУ відповідають Правилам застосування спецзасобів передбаченим у частині 4 статті 42 Закону України «Про Національну поліцію».

Крім цього, згідно із затвердженими правилами, перед застосуванням спецзасобів військовослужбовці Нацгвардії зобов’язані не менше 2 разів через гучномовець попередити порушників про це.

Звертаємо увагу, що проект Постанови був розроблений, погоджений з різними відомствами та скерований на розгляд Кабінету Міністрів України задовго до того, як у центрі Києва, біля будівлі Верховної Ради України, протестувальники встановили намети. Тож, прийняття Урядом цього документа ніяк не пов’язано з політичною ситуацією та настроями в українському суспільстві. Це формальна процедура, що відбулася виключно з метою реалізації положень визначених Законом України «Про Національну гвардію України».

Нагадаємо, що у лютому цього року Кабмін ухвалив Концепцію розвитку Національної гвардії України до 2020 року. Документом передбачено вдосконалення структури та складу Національної гвардії України в рамках стандартів відповідних підрозділів держав-членів НАТО і ЄС і, разом з тим, удосконалення правових засад функціонування Національної гвардії.

Прес-служба НГУ

You may also like...