Телефон для сына за мешок маковой соломки

Про проблему наркотизації суспільства сьогодні не говорить хіба що ледар. І це не дивно, адже під вплив хворобливого «кайфу» з кожним днем потрапляє все більше громадян різного віку, серед яких напевне знайдеться хоча б один знайомий кожного з нас. Ступінь наркотизації населення Хмельницької області складає 21 особу на 10 000 чоловік. Серед міського населення – 17 на 10 000, серед сільського – 5. На обліку стоїть 2795 наркозалежних осіб і це викликає занепокоєння, так як за останні 5 років їх кількість зросла удвічі, і переважно за рахунок молоді. Тому органи внутрішніх справ в черговий раз провели низку оперативно-профілактичних відпрацювань навчальних закладів під умовною назвою “Генофонд”, направлених на протидію поширення наркоманії серед учнівської та студентської молоді.

В ході проведення профілактичних заходів щоразу перевірялось понад 300 навчальних закладів. Працівникам міліції вдалося виявити 56 фактів незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на території навчальних закладів. По виявлених фактах порушено 44 кримінальних справи.

У ході операції з незаконного обігу вилучено 3 кг 730 г макової соломки, 4 кг 102 г марихуани, 178 доз лікарських засобів, 0,09 г опію. Прикро, що інколи самі батьки заохочують дітей до протизаконних вчинків, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків. Напевне, вони не замислюються над тим, що від продажу наркотиків до їх вживання лише один крок.

Жодному розумінню та поясненню не піддається вчинок селянина зі Славутського району. Все почалося з того, що працівники ДАІ зупинили легковий автомобіль з мішком сухої макової соломки у багажнику. Один із пасажирів «дев’ятки», який мав характерну для наркозалежної особи зовнішність, розповів, що придбав нарковмісну сировину у селі неподалік траси. Коли співробітники міліції прибули за вказаною юнаком адресою, то дізналися ще чимало цікавого: господар будинку зберігав на горищі ще не один кілограм висушених макових головок, які вирощував власноруч на присадибній ділянці. Коли у селі з’явився автомобіль з потенційним покупцем, чоловік довго не вагався, а одразу запитав, що той пропонує за товар. Клієнт ладен був віддати в обмін на наркотики будь-що, навіть власні речі і одяг. Тоді батько, щоб не продешевити, вирішив порадитися з сином-одинадцятикласником. Той порадив взяти в обмін за наркотики мобільний телефон, який йому дуже хотілося мати, та батьки не мали змоги придбати. Як кажуть, ударивши по руках, чоловік попросив покупця зачекати його на краю села, де й мала відбутися угода. Після цього, проінструктувавши сина, наповнив мішок маковою соломкою і наказав на конях відвезти до місця зустрічі, де і відбувся обмін. Чи замислився тоді батько хоча б на мить, що його дитина будь-якої миті може опинитися на місці цього покупця з хворобливою зовнішністю і буде ладна не те що телефон, а останню скибку хліба проміняти на дозу наркотику?

Тепер і батькові і неповнолітньому синові доведеться відповідати за свій вчинок перед судом згідно чинного кримінального законодавства.

Інна Проник, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області

You may also like...