Криминальная хроника Украины на 24-25.02.08

24.02.08

Упродовж минулої доби до органів внутрішніх справ України надійшло 2 683 заяви про злочини. Вжитими заходами 1 328 (49,5 %) з них розкрито «за гарячими слідами». Серед розкритих злочинів – 9 вбивств, 11 фактів завдання тяжких тілесних ушкоджень, 10 розбійних нападів, 38 пограбувань, 4 незаконних заволодіння транспортними засобами.

За незаконне зберігання зброї затримано 18 осіб. У правопорушників вилучено гвинтівку, чотири одиниці саморобної вогнепальної зброї, гранату, 400 грамів вибухівки та 589 набоїв.

За злочини у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин затримано 124 особи, у яких вилучено 10 кілограмів наркотичних засобів.

За адміністративні правопорушення, вчинені в громадських місцях, до відповідальності притягнуто 2 483 особи.

За порушеними кримінальними справами заарештовано 32 особи.

Порушено 101 кримінальну справу за злочинами економічної спрямованості, з них 48 – у сфері службової діяльності, у тому числі 5 – про хабарництво. Серед порушених кримінальних справ на пріоритетних напрямах економіки 13 – у паливно-енергетичному комплексі, 11 – у сфері банківської діяльності, 9 – у бюджетній сфері, 7 – у сфері приватизації та по 6 – в агропромисловому комплексі й у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Працівниками Державтоінспекції припинено 18 791 порушень Правил дорожнього руху, допущених водіями, у тому числі 1 210 фактів керування транспортом особами, які перебували в нетверезому стані, здійснені виїзди й надано допомогу потерпілим у 113 дорожньо-транспортних пригодах, у яких 19 осіб загинула та 133 – травмовані.

Крадії стали вбивцями

У місті Слов’янську Донецької області кілька днів тому у своїй квартирі знайдено мертвим з ознаками удушення 67-річного пенсіонера. У результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції за підозрою в скоєнні цього вбивства затримано двох раніше судимих місцевих жителів віком 31 та 38 років. Попередньо встановлено, що вони з метою крадіжки, зайшли до квартири потерпілого, але були застигнуті господарем, задушили останнього й викрали 3,2 тис. доларів США та ювелірні вироби. Викрадене вилучено.

Задушивши онука жінка порізала собі вени

У Дарницькому районі міста Києва в квартирі 35-річної киянки знайдено в непритомному стані її 53-річну матір, пенсіонерку. Працівниками міліції попередньо встановлено, що вона декілька годин тому задушила свого десятирічного онука й намагалася покінчити життя самогубством, порізавши собі вени на руках.

Перекрито тюремний наркотрафік

На Донеччині в результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції викрито трьох місцевих жителів віком від 25-ти до 45-ти років, двоє з яких раніше судимі, та 31-річного посадовця виправної колонії Державного департаменту України з питань виконання покарань у Донецькій області. Попередньо встановлено, що вони впродовж двох останніх років збували наркотичні засоби особам, які відбувають покарання в зазначеній колонії. У правопорушників вилучено понад 24 г наркотичних речовин. За даним фактом слідчим управлінням ГУМВС України в Донецькій області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.307 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів).

У місті Харцизьку Донецької області в результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції затримано 31-річного громадянина Республіки Грузія, який десять днів тому в зазначеному місті викрав автомашину «Міцубісі» 35-річної місцевої жительки. Згаданий транспортний засіб повернено власниці.

У Шевченківському районі міста Києва працівниками міліції затримано 23-річного киянина, за місцем проживання якого вилучено 175 таблеток «екстазі».

Посадовець «забув» про виплачений завдаток

У місті Івано-Франківську працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито посадовця товариства з обмеженою відповідальністю, який привласнив 211,2 тис. грн., отриманих у якості попередньої оплати від місцевого жителя за реалізацію останньому автобуса. Органами прокуратурою за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

На Рівненщині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито посадових осіб міського управління юстиції, які в 2006 році незаконно відчужили майно відкритого акціонерного товариства на загальну суму 38,1 тис. грн., яке перебувало в податковій заставі. Органами прокуратури за даним фактом матеріалами відділення ДСБЕЗ міськвідділу внутрішніх справ порушено кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст.365 КК України (перевищення влади або службових повноважень)

Чиновник робив бізнес на відрядженнях

У місті Харкові працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито посадовця Державної інспекції по енергозбереженню, який упродовж двох минулих років незаконно привласнив грошові кошти у сумі 157 тис. гривень, які були отримані під звіт, у якості оплати за проживання в готелях міста Києва під час відряджень (фактично в готелях не проживав). Слідчим відділом Харківського міськуправління внутрішніх справ за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Засновник-директор стала зловмисником

У Московському районі міста Харкова працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито засновника та директора виробничої фірми, яка в 2004 році привласнила понад 185 тис. грн., отриманих від реалізації продукції закритому акціонерному товариству. Органами прокуратури за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Безкоштовної оренди не буває

На Чернігівщині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито директора товариства з обмеженою відповідальністю, який у минулому році, у порушення вимог Земельного кодексу України й Закону України “Про оренду землі”, без розробки відповідного проекту відведення трьох земельних ділянок загальною площею 84,8 гектара, які належать сільській раді району згаданої області, незаконно використовував їх для сільськогосподарських робіт. Органами природоохоронної прокуратури за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.197-1 і ч.3 ст.365 КК України (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво й перевищення влади або службових повноважень).

Голова сільради

У Прилуцькому районі Чернігівській області працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито голову сільської ради, яка вимагала та отримала одну тисячу гривень хабара від жителя обласного центру за виділення йому земельної ділянки площею 0,14 га, яка належить зазначеній сільраді. Проводяться заходи щодо встановлення інших фактів хабарництва. Органами прокуратури за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.366 і ч.2 ст.368 КК України (службове підроблення та одержання хабара).

25.02.08

Упродовж минулої доби до органів внутрішніх справ України надійшло 2 295 заяви про злочини. Вжитими заходами 998 (43,5 %) з них розкрито «за гарячими слідами». Серед розкритих злочинів – 8 вбивств, 8 фактів завдання тяжких тілесних ушкоджень, 2 розбійних нападів, 28 пограбувань, 3 незаконних заволодіння транспортними засобами.

За незаконне зберігання зброї затримано 3 особи. У правопорушників вилучено два обрізи мисливських рушниць, саморобний пістолет, гранату та 230 набоїв.

За злочини у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин затримано 74 особи, у яких вилучено близько кілограма наркотичних засобів.

За адміністративні правопорушення, вчинені в громадських місцях, до відповідальності притягнуто 1 423 особи.

За порушеними кримінальними справами заарештовано 7 осіб.

Упродовж минулого тижня порушено 1 095 кримінальних справ за злочинами економічної спрямованості, з них 404 – у сфері службової діяльності, у тому числі 66 – про хабарництво. Серед порушених кримінальних справ на пріоритетних напрямах економіки 150 – у бюджетній сфері, 82 – у сфері приватизації, 79– в агропромисловому комплексі, 76 – у сфері банківської діяльності, 52 – у паливно-енергетичному комплексі та 16 – у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Працівниками Державтоінспекції припинено 18 028 порушень Правил дорожнього руху, допущених водіями, у тому числі 1361 фактів керування транспортом особами, які перебували в нетверезому стані, здійснені виїзди й надано допомогу потерпілим у 109 дорожньо-транспортних пригодах, у яких 24 особи загинули та 144 – травмовані.

У селі Горбанях Харківського району Харківської області у своєму будинку знайдено мертвим з травмою голови 43-річного господаря. У результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції за підозрою у скоєнні цього злочину затримано 42-річну раніше судиму місцеву жительку. Попередньо встановлено, що вона під час раптово виниклої сварки вбила молотком потерпілого.

У місті Новомосковську Дніпропетровської області два тижні тому в приміщенні магазину приватного підприємства було знайдено в непритомному стані 36-річну місцеву жительку, продавця, яка пізніше в лікарні померла. За висновком судово-медичної експертизи її смерть сталася внаслідок травми голови. У результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції за підозрою у скоєнні цього злочину затримано 34-річного раніше судимого місцевого жителя, брата потерпілої. Попередньо встановлено, що він уночі під час сварки після спільного вживання спиртних напоїв заподіяв смертельні тілесні ушкодження своїй сестрі.

Смерть через необачність

У місті Запоріжжі працівниками міліції затримано 55-річного місцевого жителя, який у селищі Запорізького району у своєму дачному будинку в результаті необережного поводження зі своєю зареєстрованою мисливською рушницею мимовільним пострілом заподіяв смертельне поранення живота 24-річному жителю згаданого міста. Зброю вилучено.

Військовослужбовець-фальшивомонетник

На Харківщині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито військовослужбовця за контрактом, який з використанням комп’ютерної техніки, виготовляв фальшиві державні грошові знаки. У правопорушника вилучено комп’ютерну техніку та 36 фальшивих купюр номіналом 100 гривень. Слідчими міськуправління внутрішніх справ за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.199 КК України (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї).

«Солодкий» аромат казенного бензину

На Тернопільщині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито посадових осіб районної державної адміністрації, які в період з 2002 по 2005 рік не в повному обсязі оприбутковували паливо-мастильні матеріали й використовували їх для власних потреб. Таким чином державі завдано збитки на загальну суму 48 тис. гривень. Органами прокуратури за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

«Швидкий» дозвіл за 300 доларів

На Чернігівщині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю затримано посадовця районного відділу ГУМНС України в Чернігівській області, який отримав 300 доларів США хабара від приватного підприємця за не проведення обстеження виробничого цеху, який належить останній, та видачу їй дозволу на початок робіт. Задокументовано ще п’ять фактів отримання правопорушником хабарів на загальну суму 5 тис. гривень. Органами прокуратури за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.368 КК України (одержання хабара).

Чиновники роздали понад 2,5 гектара лісового фонду

На Івано-Франківщині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю затримано службових осіб сільської ради, районної державної адміністрації, районного відділу філії Центру державного земельного кадастру та державного підприємства, які у порушення Земельного кодексу України, вилучили з лісового фонду та передали у власність місцевим жителям земельні ділянки загальною площею 2,61 гектара, чим завдали збитки державі на суму 1,3 млн. гривень. Органами прокуратури за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

ДЗГ МВС України

You may also like...