Чиновники продолжают «хитрить» со средствами на ликвидацию последствий наводнения

Як відомо, ряд областей України, а саме Вінницька, Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Тернопільська та Чернівецька, були оголошені зонами надзвичайної екологічної ситуації. Аби допомогти потерпілим у ліквідації наслідків стихії в найкоротші терміни, Урядом було виділено відповідні кошти. Водночас Міністерство внутрішніх справ постійно докладає зусилля, аби попередити нецільове використання коштів, виділених на локалізацію та усунення наслідків стихійного лиха, матеріальну компенсацію збитків потерпілим. Біда спонукає вкотре замислитись над моральними якостями деяких посадовців постраждалих від лиха областей, які проблеми своїх співвітчизників вирішили використати для свого матеріального збагачення. Адже, за щонайменшими підрахунками, наразі попереджено незаконні виплат на суму понад півтора мільйона гривень, а також інші виплати з державного бюджету на суму понад 20 мільйонів гривень.

Так, прокуратура з’ясовує, коли справді стихійне лихо спіткало обласний дитячий гастроентерологічний санаторій, що у селі Стара Жадова Сторожинецього району Чернівецької області, й спричинило там збитки аж на 17 мільйонів гривень. Адже, за свідченнями місцевих мешканців (і за результатами попередньої перевірки), жодного з будинків у цьому селі пошкоджено чи зруйновано «великою водою» не було. Однак, посадовці склали акт комісійного обстеження, яким внесли цей комплекс до переліку об’єктів для невідкладних робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха із зазначеною вище сумою матеріальних потреб для відновлення. Може, таким чином чиновники «знайшли» кошти на ремонт давно занедбаного приміщення? Адже водночас правоохоронці знайшлися інші акти – про опечатування та опломбування споруд, які було законсервовано ще у 2001 році у зв’язку з аварійним станом будівель.

А у Монастирійському районі Тернопільщини порушено кримінальну справу проти посадовця однієї із сільських рад, який оформив і подав у Монастирську райдержадміністрацію фіктивний акт щодо обстеження дільничної лікарні. На його підставі з державного бюджету було виділено субвенцій на суму майже 2,2 мільйона гривень, з яких понад 480 тисяч гривень нібито вже було витрачено, а решту коштів спрямували до приватної кишені.

Перевірки засвідчили, те що й профілактичні заходи у областях, де найчастіше спостерігаються природні лиха, здійснювалися на неналежному рівні або не здійснювалися взагалі. Так, посадовцями Новодністровського регіонального управління водного господарства, що на Буковині, впродовж 2006-2007 років та першого півріччя цього року кошти у сумі понад 545 тисяч гривень, призначені на експлуатацію споруд, які захищають населені пункти і території від підтоплення, витрачено на преміювання працівників управління, створення додаткових штатних одиниць, а не за прямим призначенням. Цей факт, на жаль, став відомим, коли прийшло лихо й випробувало неукріплені споруди. Наразі прокуратурою Чернівецької області стосовно нечистих на руку посадовців порушено кримінальну справу.

ДЗГ та МД МВС України

You may also like...