Детский алкоголизм – проблема нашего общества

У наш час дуже актуальною є проблема алкоголізму. Нехай ми з презирством дивимось на дядьків, що хитаючись повертаються ввечері додому, піднімають галас у транспорті чи навіть сплять просто на землі, але чи можемо бути байдужими до дітей та підлітків, які вже мають пристрасть до пляшки?У скількох людей проблеми в сім’ї через цю гидоту! Скільки родин руйнується, скільки життя губиться! На систематичне «вживання» людей штовхають різні обставини. Переважно – проблеми (це щодо дорослих людей). Дитячий же алкоголізм (і куріння так само) починаються через прагнення дітей здаватися дорослішими та крутішими. Дитячий алкоголізм – не тільки медична, але більш за все загальнодержавна проблема. Економічні труднощі, пов’язана з цим соціальна напруга, стреси, різні негаразди родинного характеру, безробіття, втрата моральних цінностей – все це «б’є» по дітях. Але дуже часто трапляються випадки, коли дітей до вживання спиртного схиляють дорослі.

З початку 2008 року до адміністративної відповідальності за втягування неповнолітніх у пияцтво співробітниками органів внутрішніх справ Сумської області притягнуто 78 осіб.

Частіше це одноразові випадки, які не призводили до якихось наслідків. Звичайно, психіка дитини ще формується і у неї розвивається свій світогляд, і як на неї впливають оточуючі це дуже важливо.

Але нещодавно, співробітниками відділення кримінальної міліції у справах дітей було виявлено факт втягнення неповнолітнього мешканця м.Ромни 45-ти річним громадянином, який протягом поточного року, неодноразово розпивав спиртні напої разом з Олександром (ім’я змінено). У наслідок чого, останній декілька разів лікувався у лікарні від алкоголізму. У даний час він також перебуває на лікуванні з діагнозом – психічні розлади поведінки, у наслідок вживання алкоголю.

Олександр працював на будівництві разом з Миколою. За обідом 45-ти річний чоловік неодноразово пропонував випити, 16 – ти річний юнак радо погоджувався з «люб’язним» співробітником. Правоохоронці декілька разів притягували Миколу до адміністративної відповідальності за ст.180 КУпАП «Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння». Дана стаття передбачає накладання штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів громадян. Напевно, це не налякало Миколу і він продовжував пригощати юнака, поки той у черговий раз не потрапив до лікарні.

На даний час вирішується питання про порушення кримінальної справи відносно 45-ти річного громадянина по ст. 304 КК України «Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність». А це вже передбачає обмеження свободи на строк до 5 років або позбавлення свободи на такий самий термін.

Не потрібно забувати, що з дитини, підлітка, які пристрастилися до чарки, не виросте здорової людини. Це вже потенційний кандидат в інваліди.

Звертаючись до дорослих, хотілося б, щоб вони задумалися перед тим, як наливати «чарку» дитині. Не садіть дітей за стіл, якщо планується застілля з алкогольними напоями, більше залучати їх до занять фізкультурою, спортом, до участі у роботі клубів за інтересами та інших масових форм організованого відпочинку.

Скоробогата Анна, СЗГ УМВС України в Сумській області

You may also like...