В текущем году в Украине раскрыто почти 7 тысяч преступлений в кредитно-финансовой сфере

Підрозділами Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України в поточному році здійснено низку організаційних і практичних заходів, спрямованих на попередження правопорушень та викриття злочинів у кредитно-фінансовій сфері. У результаті здійснених заходів задокументовано 6930 злочинів.

 

Ні для кого не таємниця, що для функціонування сучасної економіки державі необхідна надійна, стабільна і розвинена кредитно-фінансова система, при якій фінансові установи будуть здійснювати платежі, вчасно надавати своїм клієнтам кредити, послуги по операціях з цінними паперами тощо. Однак там, де є солідні фінансові потоки, як свідчить практика, завжди знайдуться бажаючі «нагріти руки», використовуючи для привласнення коштів найрізноманітніші способи.

 
У сфері банківської  діяльності з початку року виявлено 3669 злочинів, з  них 139– в державних банках. Обвинувачення висунуті за ознаками злочинів , передбачених  ст. 190 КК України – 1882, за ст. 191 КК України – 929, за ст. 222 КК України – 126, за ст. 205 КК України – 66, за ст. 209 КК України – 90, за ст.ст. 364-366 КК України – 1140, за ст.ст. 368-369 КК України – 49.
 
(Довідково: Станом на 1 вересня 2008 рокуза даними Національного банку України в Державному реєстрі банків України зареєстровано 197банків. Ліцензію на здійснення банківських операцій мали 180 банків, серед яких 104 банки (57,9%) – відкриті акціонерні товариства, 42 банки (23,9%) – закриті акціонерні товариства, 34 банки (18,2%) – товариства з обмеженою відповідальністю. Із загальної кількості зареєстрованих – 49 банків створено за участю іноземного капіталу, у тому числі 18зі 100%-им іноземним капіталом.
 
При цьому філіальна мережа банків України до початку вересня 2008 року включала 1357 діючих філій. Найбільша кількість діючих центральних банківських установ зосереджена в м. Києві (106), Дніпропетровській (15), Харківській (12), Одеській (10), Донецькій (11).)
Притягнуто до кримінальної відповідальності 2358 особи.
 
За виявленими злочинами установлена сума збитків 245,5 млн. грн., забезпечено відшкодування 61,3 млн. грн. У поточному році направлено 2602кримінальні справи до суду.
 
Найбільш активно спрацювали підрозділи служби ДСБЕЗ в Донецькій, Львівській, Полтавській, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях та місті Севастополі.
 
Так, на Луганщині за матеріалами УДСБЕЗ УМВС України в Луганській області, прокуратурою м. Луганська порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, стосовно посадових осіб Луганського відділення акціонерного комерційного банку, які по фіктивних документах на підставних осіб уклали кредитні договори та отримали грошові кошти в сумі понад 1 млн. грн., чим завдали банківській установі збитки на зазначену суму.
 
За матеріалами УДСБЕЗ УМВС України в Миколаївській області, прокуратурою м. Миколаєва порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, стосовно начальника відділення Миколаївського відділу комерційного банку, яка шляхом несанкціонованого доступу до системи банку перевела в готівку через систему банкоматів м. Миколаєва грошові кошти в сумі понад 1 млн. грн. на кредитну картку, оформлену на підставну особу.
 
За матеріалами співробітників ДСБЕЗ Ворошиловського РВ Донецького МУ ГУМВС України в Донецькій області, порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 222 КК України, стосовно посадових осіб комерційної структури, які уклали з акціонерним комерційним банком договір про кредитування працівників товариства на суму до 10 тис. грн. кожного та підробили відомості про кількісний склад працівників та довідки про їх заробітну плату й незаконно отримали кредити на загальну суму 1,9 млн. грн.
 
На Дніпропетровщині за матеріалами УДСБЕЗ порушені кримінальні справи за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 222, та ч. 3 ст. 365 КК України стосовно директора ТОВ, яка з метою отримання кредиту в комерційному банку надала фіктивні відомості про наявність заставного майна (житловий будинок), внаслідок чого отримала кредит в сумі понад 3 млн. грн. який до теперішнього часу не повернутий.
 
Упродовж останніх років на фінансовому ринку продовжує збільшуватись кількість кредитних спілок, що свідчить про зростання інтересу споживачів до цього сектору фінансового ринку та привабливості системи кредитної кооперації і мікрокредитування для середньозабезпечених верств населення завдяки їхнім певним перевагам над банківським кредитуванням. Разом з тим відслідковується тенденція зростання вкладів членів кредитної спілки на депозитні рахунки, що свідчить про зростання довіри до кредитних спілок як до депозитних установ.
 
Кредитні спілки в свою чергу спрямовують свою діяльність на створення привабливих умов для внесення коштів на депозитні рахунки. І однією з проблем, яка виникає після отримання коштів на депозит, є розкрадання зазначених коштів посадовими особами спілки. Для запобігання таких видів злочину необхідно створити ефективну систему контролю за коштами, прийнятими на депозит.
 
(Довідково : За даними Держфінпослуг до реєстру фінансових установ внесено
 
кредитні спілки – 806., з яких отримали ліцензію на здійснення діяльності – 792 спілки, з них отримали ліцензію на провадження діяльності:
 
– по залученню внесків(вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки – 471 кредитна спілка;
 
– з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів, крім внесків (вкладів) членів КС на депозитні рахунки – 307 кредитних спілок;
 
– з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів кредитними установами – 14 кредитних спілок. 
 
Більша частина з них зареєстровані в м. Києві – 98, в Донецькій – 65, в Луганській – 58, в Черкаській – 52, в Одеській – 46, в Харківській – 41, в Львівській – 38, в Дніпропетровській – 35, в Запорізькій – 34, в Тернопільській – 28, в Івано-Франківській – 26, в АР Крим – 24, в Хмельницькій і Закарпатській по – 23, в Полтавській і Кіровоградській по – 22, в Чернігівській, Вінницькій і м. Севастополі по – 19, в Волинській – 18, в Чернівецькій – 17, в Київській – 16, в Миколаївській – 15, в Херсонській – 14, в Рівненській – 13, в Сумській – 12, в Житомирській – 8.;
 
страхові компанії – 490.;
 
ломбарди – 303.;
 
недержавні пенсійні фонди – 100.;
 
фінансові компанії- 168.)
 
З початку року виявлено 382 злочини в цій сфері. Зокрема, за ст. 190 КК України133, за ст. 191 КК України – 145, за ст. 202 КК України – 5, за ст. 209 КК України – 3, за ст.ст. 364-367 КК України – 93.
 
Притягнуто до кримінальної відповідальності 133 особи.
 
За виявленими злочинами установлена сума збитків близько 63 млн. грн., забезпечено відшкодування 19,5 млн. грн. У поточному році направлено 152 кримінальні справи до суду, з них розглянуто – 26.
 
Найбільш активно спрацювали підрозділи служби ДСБЕЗ у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Львівській, Одеській областях.
 
Так, співробітниками УДСБЕЗ ГУМВС України в Одеській області припинено злочинну діяльність посадових осіб "фінансової піраміди", створеної на базі кредитної спілки. Посадові особи зазначеної спілки через засоби масової інформації провели рекламування найбільшого відсотку по депозитних вкладах у регіоні – 31 % річних і залучили кошти на депозитні рахунки у сумі 23,4 млн. гривень, після чого привласнили понад 3,4 млн. гривень. Зазначені кошти посадові особи спілки вилучали з каси фінансової установи на підставі завідомо підроблених договорів кредитування членів спілки. За зібраними матеріалам слідчим відділом Приморського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області порушено кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 202 КК України.
 
Додатково, складено та направлено до суду протоколи про адміністративне правопорушення п. "г" ч. 2 ст. 5 ЗУ "Про боротьбу з корупцією" стосовно двох головних спеціалістів територіального Управління Держфінпослуг. Вони в січні цього року під час здійснення перевірки вказаної спілки не зазначили в акті перевірки факт відсутності ліцензії, чим надали незаконні переваги юридичним особам під час підготовки та прийняття нормативно-правових актів.
 
На Донеччині порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, за фактом шахрайських дій службових осіб кредитної спілки, які упродовж 2007-2008 років, ігноруючи рішення Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг про призупинення дії ліцензії вказаному суб’єкту господарювання, незаконно залучили у якості вкладів від 61 мешканця м. Горлівка біля 1 млн. грн., чим завдали їм збитків на вказану суму.
 
На ринку цінних паперів з  початку року виявлено 112 злочинів. Дії зловмисників кваліфіковано за кількома статтями Кримінального кодексу України6 за ст. 190 КК України – 3 злочини, за ст. 191 КК України – 3, за ст. 205 КК України – 1, за ст. 209 КК України – 16, за ст.ст. 223-224 КК України – 2, за ст.ст. 364-367 КК України – 68.
 
Притягнуто до кримінальної відповідальності 26 осіб, з яких 4 – службові особи органів влади.
 
За виявленими злочинами установлена сума збитків 10,8 млн. грн., забезпечено відшкодування 3,5 млн. грн. Направлено 23 кримінальні справи до суду в порядку ст.ст. 232, 430 КПК України. З них розглянуто – 12 кримінальних справ.
 
Найбільш активно спрацювали підрозділи служби ДСБЕЗ в Тернопільській, Львівській, Донецькій областях.  
 
Так, УДСБЕЗ УМВС у Львівській області порушено кримінальну справу за ст. 364 ч. 2, 366 ч.2 КК України стосовно службових осіб сільськогосподарської спілки, які у змові зі службовими особами незалежного реєстратора, без будь-яких документів щодо відчуження акцій, незаконно провели перерозподіл акцій відкритого акціонерного товариства. Розслідування по даній кримінальній справі завершено і справа скерована для розгляду в суд.
 
В Тернопільській області за матеріалами працівників ДСБЕЗ порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 КК України стосовно посадових осіб комерційного підприємства, які підробили протокол загальних зборів про розподіл безоплатно переданих 70 тис. акцій та не включили їх в перелік майна, що підлягає розпаюванню, чим спричинили членам товариства тяжкі наслідки на суму біля 100 тис. грн.
 
На Донеччині розслідується кримінальна справа за ч. 2 ст. 209 КК України стосовно директора товариства з обмеженою відповідальністю, який шахрайським шляхом, маючи доступ до печаток ТОВ, підготував документи та отримав підзвітним йому підприємством простих векселів на суму 2,3 млн. грн. без існування господарських відносин з цим підприємством. В подальшому зловмисник, з метою легалізації цінних паперів, надав їх у якості забезпечення платежів до столичної комерційної структури.
 
На жаль, проблемним залишається викриття злочинів у сфері надання інших фінансових послуг. Так, наприклад, не врегульовано діяльність в Україні компаній, які надають послуги щодо купівлі товарів за допомогою системи "товари в групах". Суть їх дії полягає в наступному. Компанія заключає договори з фізичними особами про надання коштів для купівлі товару (автомобіль, квартира). Після підписання певної кількості договорів, скажімо 100, формується група з цих осіб. Кожний місяць учасники групи вносять певну мінімальну суму коштів, проте по можливості можна вносити більшу суму. Раз на місяць проводяться збори учасників групи, під час яких визначається особа, яка внесла найбільшу кількість внесків і яка отримує право в першу чергу отримати кошти для купівлі товару. Кошти надаються з внесків учасників групи. Таких груп може бути декілька. Установи, які надають зазначені послуги, залучають клієнтів шляхом розміщення недостовірної інформації у засобах масової інформації, пропонуючи кредити під дуже низькі відсотки. А під час підписання договорів запевняють недосвідчених осіб про вигідність підписання договору. Розірвати договір можна в будь-який момент, проте за умовами договорів отримати внесені кошти можна тільки після того, як всі учасники групи отримають кошти для купівлі товару.
 
ДЗГ та МД МВС України
(за матеріалами Департаменту Державної служби
боротьби з економічною злочинністю МВС України)

You may also like...