На Николаевщине несколько ООО незаконно обналичили около 190 млн гривен

На Миколаївщині співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю під час дорозслідування кримінальної справи, порушеної стосовно службових осіб одного з державних підприємств, викрито додаткові факти скоєння ними та керівниками кількох комерційних структур злочинів.

Зокрема, встановлено, що керівники державного підприємства уклали договір на виконання будівельних робіт із товариством із обмеженою відповідальністю. На рахунок цього ТОВ були перераховані грошові кошти в сумі понад 68,1 млн. грн. В свою чергу керівники зазначеного товариства, не маючи спеціального обладнання та достатньої для виконання згідно умови договору кількості працівників, уклали фіктивні договори з низкою комерційних структур, перерахувавши на їхні рахунки грошові кошти. Так, встановлено, що один із суб’єктів господарювання отримав майже 790 тисяч гривень, ще одній фірмі перераховано грошові кошти у сумі 2,9 мільйонів гривень. Останні ж ці кошти перерахували на рахунки двох товариств з обмеженою відповідальністю, де й були в подальшому переведені в готівку та легалізовані.
 
Однак співробітники Держслужби встановили, що зазначені комерційні структури ніякою господарською діяльністю не займались а являлись «конвертацій ним центром». На рахунки одного із цих ТОВ були перераховані грошові кошти у сумі 72,5 млн. грн., з яких 70,7 млн. грн. були легалізовані. При цьому – вказані шахрайські операції були укриті від оподаткування, чим завдано збитків державному бюджету на суму понад  1,4 млн. грн. Інше ж ТОВ, з метою ухилення від сплати податку з фізичних осіб та обов’язкових платежів, перерахували на рахунок акціонерного комерційного банку понад 117 млн. грн. В обох випадках зазначені кошти були легалізовані («відмиті») шляхом виписки чеків під закупівлю сільськогосподарської продукції, в тому числі 7 млн. грн. бюджетних коштів. При цьому – вказані операції були укриті від оподаткування, чим завдано збитків державному бюджету на суму понад 17 млн. грн.
 
Таким чином, службові особи цих двох товариств з обмеженою відповідальністю незаконно перевели у готівку грошові кошти у сумі майже 190 мільйонів гривень.
 
За зібраними співробітниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю матеріалами прокуратурою Миколаївської області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ч.2 ст.205, ч.2 ст.209, ч.5 ст.191 та ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Слідство триває.
 
Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України

You may also like...