С ГАИ можно и нужно судиться

Небагато знайдеться т. зв. «пересічних» громадян, що беруть на себе клопіт «заїдатися» з інспекторами ДАІ. Здебільшого, прагнуть «домовитися». Так спокійніше і навіть дешевше, хоча після минулорічного 16 листопада останнє є дуже проблематичним.

А от тесля Щорського локомотивного депо Віталій Юр’єв протоколу про адмінпорушення не визнав, штраф (300 гривень) сплачувати відмовився, хабара нікому не давав. І йому, як у відомому анекдоті, нічого за це не було. Навпаки, районний суд задовольнив його позов до Управління ДАІ УМВС, пише портал Чернігова .

«9 січня після обіду я їхав вулицею Шевченка в Щорсі, – розповів Юр’єв на судовому засіданні. – Наближаючись до знаку «Пішохідний перехід», на узбіччі помітив дитину. Хлопчик стояв майже по коліна в снігу. Між ним і проїжджою частиною був сніговий завал.

Дитина не рухалася, тому я не зупинився, тільки зменшив швидкість, і проїхав переїзд. Після цього хлопчик перейшов вулицю.
А мене зупинили працівники ДАІ і склали протокол про порушення, якого фактично не було.
(Нагадаємо: згідно з п.1.18 ПДР водій зобов”язаний зупинитися і пропустити пішохода на пішохідному переході. Але при умові, якщо пішохід є учасником руху. – Кор.).

Інспектор ДАІ Юрій Апецько (саме він складав протокол) заперечував сказане, стверджуючи, що пішохід не стояв, а рухався, намагаючись перетнути пішохідний перехід. Підтвердити це був покликаний наданий працівниками ДАІ відеозапис вищезгаданого порушення, що сталося 9 січня нинішнього року.

На відеоплівці дійсно зафіксовані і дата, і час, і пішохід. Щоправда, хлопчиком його не назвеш: на вигляд – розміняв, як мінімум, третій десяток. Та головне не в цьому. На відеозапису зафіксовано, що порушення ПДР сталося о 13 годині 07 хвилин 33 секунди, а, згідно з протоколом, воно мало місце о 14 годині 07 хвилин… Виходить, що запис порушення був зроблений за годину до його скоєння.

«Причин такого розходження в часі фіксування порушення «Правил дорожнього руху» та складання протоколу відповідач Апецько пояснити не зміг, – зазначає головуючий на засіданні суддя Зоя Шаповал.
В результаті протокол про адмінпорушення та постанову про накладення на В.Б. Юр’єва адмінстягнення у вигляді штрафу у розмірі 300 гривень рішенням суду визнані незаконними.

– Не боїтесь, що тепер працівники ДАІ будуть особливо уважними до Вас? – запитую Віталія Борисовича після судового засідання.
– Не боюсь, – каже він. – Я завжди був законослухняним водієм, таким і буду. А якщо виникне подібна ситуація, знову звертатимусь до суду.

 

You may also like...