Харковская милиция раскрыла автомобильную «мафию»

На Харківщині співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України в Харківській області під час оперативно-розшукових заходів викрили злочинну групу осіб на чолі з приватним підприємцем, мешканцем міста Харкова. Зловмисникам обґрунтовано інкримінується збагачення за рахунок зменшення шляхом фальсифікацій державного мита на ввезенні із-за кордону автомобілі імпортного виробництва. За попередніми оцінками, сума збитків від викритої злочинної діяльності з ввезення одним з приватних підприємців та розмитнення, реєстрації та реалізації дорожніх транспортних засобів відомих автомобільних брендів американського виробництва («Мегсеdes», «Тоуота», «Маzdа», «Dodge») складає понад 10 млн. гривень.

Як встановили правоохоронці, завезені транспортні засоби були придбані на американському автомобільному аукціоні фірмою з Великобританії та в подальшому на замовлення фізичних осіб ввезено до України.

Перевіркою фахівцями Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз встановлено, що шляхом проведення сфальсифікованих оціночних операцій зловмисниками було занижено реальну вартість автомобілів, внаслідок чого значно зменшилася й сума держмита.

Згідно даних оперативників Держслужби боротьби з економічною злочинністю, протягом минулого року таким чином було придбано та в подальшому реалізовано в Україні більше 160 автомобілів.

Водночас встановлено, що ввезені у такий спосіб автомобілі насправді не проходили тестового випробування щодо відповідності державним стандартам України, що нібито проводила одна із фірм міста Дніпропетровська. На ці автомобілі були отримані сертифікати відповідності з державного підприємства, розташованого в Запоріжжі, в той час як на момент складання сертифікатів відповідності самі автомобілі знаходились в зоні митного контролю на митних ліцензійних складах. За інформацією Харківській митниці, посадові особи приватного підприємства, інші посадові особи державних органів та установ на територію митних ліцензійних складів у зазначений сертифікаційною процедурою час не заходили, про що свідчить відсутність відповідних заявок.

Також було встановлено, що в подальшому отримані за підробленими документами сертифікати використовувались для завершення митного оформлення, реалізації реєстрації автотранспортних засобів в підрозділах ДДАІ МВС України.

За зібраними працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю матеріалами слідчим управлінням ГУМВС України в Харківській області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.358 Кримінального кодексу України. Наразі здійснюються слідчо-оперативні заходи, направлені на встановлення незаконно отриманих доходів групою осіб на чолі з власником одного з приватних підприємств Харкова, які розробили та впровадили в дію корумповану схему ввозу, розмитнення, сертифікації та продажу дорожніх транспортних засобів з метою отримання грошових коштів від несплати обов’язкових платежів та зборів.

З метою встановлення заподіяних державі збитків призначено ревізію фінансово-господарської діяльності підприємств, які брали участь у реалізації злочинної схеми, для документування і отримання доказів скоєння тяжких злочинів, передбачених ст. ст. 190, 201, 205 та 364 КК України.
 
Наталія Нечитайло, ВЗГ ГУМВС України в Харківській області, для УК
 

You may also like...