На Миколаївщині та Волині міліцією ліквідовано міжнародні сутенерські угруповання

Спільними зусиллями працівників Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, МВС України та ізраїльських правоохоронців припинено злочинну діяльність транснаціональної організованої злочинної групи, яка спеціалізувалась на вербуванні та продажі молодих жінок з міста Миколаєва ізраїльським сутенерам для залучення до заняття проституцією на території Ізраїлю, Чехії та Кіпру. Поряд з цим учасники організованої злочинної групи займалися сутенерством і звідництвом на території обласного центру.

 У результаті проведення масштабної операції з ліквідації транснаціонального злочинного ланцюга торгівлі людьми, звідництва та сутенерства на території України затримано та заарештовано дев’ять учасників організованої злочинної групи. Поліцією Ізраїлю на території Республіки  затримано 11 учасників ізраїльського ОЗГ на чолі з її організатором.

 За вказаними фактами слідчими підрозділом Управління МВС України в Миколаївській області порушено шість кримінальних справ за ознаками злочинів, передбачених ст.149 "торгівля людьми", ст.302 "створення або утримання місць розпусти або звідництво", ст.303 "проституція або примушування чи втягнення до заняття проституцією", ст.332 "незаконне переправлення осіб через державний кордони України" КК України.

 На Україну повернуто 28 жінок, у тому числі дві неповнолітні особи.

 За результатами перевірки по справі встановлено, що канали постачання „живого товару" функціонували не лише в Україні, а й у Російській Федерації, Білорусії, Молдові та Узбекистані до Ізраїлю, Кіпру, Чехії, Німеччини, Італії, Іспанії, Великої Британії, Греції.

 У ході відпрацювання учасників українського організованого злочинного угрупування, крім торгівлі людьми, задокументовано більше ста фактів звідництва. Наразі проводиться збір матеріалів з метою притягнення до кримінальної відповідальності близько 40 осіб, які також займалися такою протиправною діяльністю. Крім того, вживаються заходи щодо накладення арешту на майно учасників організованої злочинної групи.

 Також відділом боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС у Волинській області припинено злочинну діяльність організованої злочинної групи з міжнародними зв’язками. Її учасники з 2007 по березень 2009 років, втягуючи потерпілих у боргову кабалу та використовуючи таким чином їх уразливий стан, займалися вербуванням та продажем молодих жінок області до борделів Республіки Польща.

 Так, працівники міліції задокументували протиправну діяльність шести учасників ОЗГ, які забезпечували злочинний ланцюг від вербування до сексуальної експлуатації потерпілих у Польщі. Серед них –  три жителі  Волинської області, два власники борделів у місті Рженін Республіки Польща та жительки Миколаївської області.

 Встановлено, що злочинці вивезли за кордон більше 15 молодих жінок, віком 18 – 30 років для залучення до сексбізнесу. За кожну потерпілу правопорушники  отримали  від 300 до 500 євро прибутків. 

 Стосовно учасників транснаціональної злочинної групи порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.149 "торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини, вчинена організованою групою" КК України.

 У результаті проведення санкціонованого обшуку за місцем проживання організатора групи вилучено речові докази злочину, а саме – боргові записки, квитанції пересилання грошових коштів із-за кордону каналами міжнародного зв’язку, ксерокопії закордонних паспортів потерпілих.

 Наразі тривають слідчі дії по справі. Вирішується питання щодо накладення арешту на майно та на банківські рахунки організатора ОЗГ на загальну суму 200 тисяч гривень, а також додаткового порушення кримінальної справи за ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинних шляхом) КК України.

ДЗГ та МД МВС України

You may also like...