Из Чернобыльской зоны вывозят нелегалов

Про те, що у зоні Чорнобильської АЕС завжди є чим поживитися, вже давно відомо. А ось, що там ще й пожити можна задарма в одному із занедбаних будинків, знає сім’я з села Старі Соколи Іванківського район. Сімейна пара, прихопивши з собою маленьку дитину, вирішила змінити своє помешкання на зону відчуження… 

«Очі бояться, а руки роблять» – думав 47-річний Петро, уродженець Чечні, вкотре обминаючи КПП і проникаючи на територію ЧАЕС. Як і куди йти, чоловік орієнтувався прекрасно. Ще б пак! Адже за плечима вже шість притягнень до адміністративної відповідальності за незаконне перебування та переміщення в зоні обов’язкового (безумовного) відселення.

Оселитися «чужинець» вирішив у селі Лелів – там якраз знайшлася підходяща хатинка. Облаштував кімнати, розчистив усе, навіть піч привів до ладу, очевидно сподіваючись лишитися надовго. І, нарешті, взявся за головну причину своїх «походів» – пошуки металу, який потім можна вдало збути. От тільки навряд чи «підприємець» попереджав потенційних покупців звідки цей метал узявся і в якій мірі він може зашкодити здоров’ю.

Так пройшов тиждень. А потім виявилося, що саме ця хатинка обрана не випадково, вона була пристосована для дитини – з маленьким ліжком і навіть іграшками. Адже цього разу Петро покликав за собою 35-річну співмешканку Маргариту разом із трирічним сином.

Жінка, не дивлячись на небезпеку, і зовсім не шкодуючи життя та здоров’я власної дитини, пройшла 35 кілометрів пішки (!), прихопивши ще й дитячу коляску.

Варто зазначити, що село Лелів знаходиться у 10-кілометровій зоні відчуження, де рівень радіації настільки високий, що навіть самоселів туди не пускають. Не кажучи вже про життя маленької дитини, яку «турботливі» батьки прихопили з собою.

Звичайно ж, обидва безробітні. А тут не лише безкоштовне житло є, а ще й можна непогано підробляти збутом матеріалів. Горе-батьки навіть встигли виділити клаптик землі коло будинку на огород. А що? Потеплішає – можна й картоплю садити.

Ще за тиждень, сімейну ідилію було порушено міліцейським патрулем, що проводив планове відпрацювання зони.

Потрапивши до рук правоохоронців, чоловік божився, що метал йому не потрібен і називав себе «зацікавленим мандрівником». Жінка ж запевняла, що мати вона турботлива і ніякої шкоди дитині радіація заподіяти не могла, адже вони перевіряли «чистоту» будівлі дозиметром. Та й браконьєрством вони не займалися, бо ж «нема чим звірів ловити».

Після затримання спритнику була пред’явлена вже добре знайома стаття 46 (Незаконне перебування та переміщення в зоні обов’язкового (безумовного) відселення). А «любляча» матуся отримала по заслузі ще й за статтею 184 (Невиконання батьківських обов’язків). Звичайно ж, усе сімейство було відправлене за територію зони.

«За словами затриманих, вони намагалися знайти метал, щоб у подальшому отримати хоч якісь кошти на існування. Ситуація така – фактично всі люди, які притягуються до відповідальності за подібні правопорушення, вживають алкоголь. Тож, безвідповідально ставляться як до себе, так і до здоров’я та життя дітей’’, – пояснив заступник начальника Відділу зони ЧАЕС майор міліції Василь Янута.

Для більш ефективного вияву незаконних проникнень в зону, міліція, окрім патрулювання території на авто, кінним та пішим ходом, взялася відшуковувати правопорушників ще й з висоти пташиного польоту. Департамент зони відчуження надав правоохоронцям гелікоптери.

Якщо під час таких рейдів пілот помічає ознаки правопорушень, то терміново передає цю інформацію по рації. Після чого міліція прибуває на місце наземним шляхом і затримує злочинця.

Варто зазначити, що подібні методи дають непогані результати. В порівнянні з минулим роком кількість адміністративних протоколів за незаконне перебування у зоні збільшилася з 383 до 467. Тож, тепер мандрівникам-нелегалам буде набагато важче лишитися непоміченими.

Любов Задорожна, ВЗГ ГУМВС України в Київській області, для УК

You may also like...