В Сумській області активізувались шахраї-міняли

Це попередження перш за все стосується людей похилого віку. Адже саме вони, соціально-незахищені бабусі й дідусі стають черговими жертвами шахраїв. Незважаючи на неодноразові застереження, попередження та нагадування співробітників міліції по всіх засобах масової інформації, вони продовжують потрапляти на гачок аферистів, які обманом входять у їхню довіру та виманюють останні копійки. З кожним днем махінатори вигадують все нові й нові способи та методи шахрайств. Найбільш популярний сценарій зловмисників, якій спрацьовує майже завжди протягом ось вже декількох років: видати себе за працівників банківських установ, розповісти стареньким про обмін грошей і запропонувати останнім допомогти обміняти наявні купюри на «нові». 

Так сталося і з 71- річним Іваном Степановичем . Днями у двері його будинку постукали три жінки. Назвавшись господарю працівниками соціальної служби, вони діловито стали розповідати про те, що напередодні президентських виборів розпочалася грошова реформа. Відповідно, ті гроші, які є в наявності втрачають свою цінність. В оббіг вводяться нові. Ті громадяни , в кого є якісь заощадження, повинні негайно обміняти їх в банківських установах на нові облігації. Розуміючи, що пенсіонерам самотужки зробити це дуже важко, саме на працівників їх служби покладені державою обов’язки допомогти зробити обмін на дому. Жінки були такі відверті у своїй щирості, що в пенсіонера не виникло жодного сумніву щодо правдивості їх слів. Він пішов до кімнати і виніс звідти 90000 гривень, які збирав копійка до копійки протягом останніх років, відмовляючи собі у їжі та одягу. « А що робити, – скаже він потім слідчим, – купував собі все тільки необхідне. А так складав грошенята. Я інвалід. На ліки гроші треба. Та і вік в мене такий, що про душу потрібно думати. « «гробові» це були кошти. Не хотів для родичів бути тягарем після смерті, ось і турбувався, поки живий.» Жінки взяли гроші і прийнялись ретельно переписувати номери на купюрах. Поки одна відволікала старенького балачками, друга запаковувала гроші в конверти, які потім протягнула господарю, мовляв «все зроблено добре, тепер гроші не пропадуть» . Лише пізно ввечері, мабуть відчувши щось недобре, чоловік занепокоївся і відкрив конверти, а там … замість грошей звичайнісінькій папір.  

Постраждала від дій крадійок і 72-річна Тамара Йосипівна, жителька с. Чуйківка Ямпільського району. Одна із зловмисниць , назвавшись співробітницею совбезу, постукала в двері старенької. Довірлива жінка впустила її в хату. Інша залишилась за дверима. Гостя почала розмовляти з Тамарою Йосипівною про вибори, про життя-буття. А потім повідомила новину: мовляв гроші, якими сьогодні преміє міністр видає пенсії несправжні, тому вони, як соціальні працівники перевіряють цю інформацію. Жінка винесла із спальні 17500гривень і віддала жінці. « Це справжня, а це фальшивка. Це знову фальшивка, і знову така ж купюра. А це справжня.», – приказувала вона, розкладаючи гроші на дві купки. Жінка порадила сховати гроші в диван, того ж говорила дуже голосно, мабуть щоб спільниця , яка залишилась за дверима добре чула розмову. Старенька подякувала за турботу і пішла проводжати «благодійницю». Вже на вулиці та раптово зупинилась « Ой, вибачте, я зовсім забула, – до звернулась вона до Тамари Йосипівни, – ви ж будете голосувати у другому турі за нового президента? Той раз стільки порушень виявили, ви собі не уявляєте. Тепер ми окрім того, що про гроші розповідаємо, також повинні списки жителів уточнювати. Ану, розкажіть мені, хто у вас тут помер хто живий». Та як би тільки старенька знала, що поки вона пригадує прізвища односельців, в її квартирі нишпорить злодійка. Така довірливість жінці коштувала всіх заощаджень.

Тепер розшукати зловмисниць справа честі місцевої міліції. Яка вкотре попереджує громадян : не будьте занадто довірливими, не впускайте до своїх домівок незнайомих людей. Уважно перевіряйте документи у всіх посадових осіб, які прийшли до вас. При щонайменших сумнівах не впускайте їх у помешкання. Про всі підозрілі випадки негайно повідомляйте правоохоронні органи. Жителі регіону повинні знати, що жодний обмін грошей в державі наразі не триває і не планується. Якщо ж такий процес колись буде розпочато, цьому передуватиме тривала інформаційно-роз’яснювальна кампанія в загальнодержавних та місцевих засобах масової інформації.

Окремо хотілося б звернутися до жителів регіону, які мають престарілих батьків. Приділяйте їм більше уваги. Адже саме літнім людям так важливе просте людське спілкування, відчуття того , що вони потрібні. За браком часу ми нерідко забуваємо про такі «дрібниці». Натомість шахраї добре знаються на психології і використовують її в злочинній діяльності . Привітна усмішка, відкритий погляд, бажання поговорити і справа зроблена : старенькі «купилися». До того ж їх необізнаність у фінансових питаннях теж грає на руку зловмисникам. Тож не гайте часу відвідайте, або зателефонуйте рідним, поки за вас це не зробили злочинці.

Ельвіра Біганова, СЗГ ГУМВС Сумська область
 

You may also like...