«Підприємливі» посадовці ризикнули збагатитися за рахунок інваліда

Боротьба з хабарництвом і корупцією є одним з пріоритетних напрямків у діяльності органів внутрішніх справ. З початку цього року співробітники управління боротьби з економічною злочинністю УМВСУ в Луганській області виявили й задокументували десятки фактів хабарництва, у яких фігурують, як посадовці, так і представники бізнесу. 

Так, нещодавно в поле зору оперативників цієї служби потрапили троє «підприємливих» посадовців управління юстиції одного з міст області, які вирішили збагатитися за рахунок… інваліда. А все почалося з того, що адміністрація шахти відмовилася виплачувати своєму колишньому працівнику так звані регресні, які належали за законом гірнику у зв’язку із втратою працездатності. Феміда була прихильною до шахтаря, і рішення суду було на його користь.

Здавалося б, справедливість перемогла, можна безперешкодно одержати свої гроші й витрачати їх на відновлення здоров’я. Але не все так сталося, як гадалося. Незважаючи на рішення суду, адміністрація шахти придумувала різні приводи й причини, аби тільки не виплачувати гроші. І тоді державна виконавча служба зайнялася адміністрацією шахти, щоб все-таки те, що відведено законом, було виплачено шахтарю. Можна на цьому було б і поставити крапку й з впевненістю сказати, що права кожного громадянина в нашій державі надійно захищені.

 

 

Але, на жаль, три посадовця з державної виконавчої служби порахували, що з декількох десятків тисяч регресних вони мають право розраховувати на… певний відсоток «гонорару» і для себе. Безпосередньо функція вимагання була покладена на посередника – юриста, який попередив інваліда відкритим текстом, що ніхто й пальцем не поворухне, щоб стягти з адміністрації шахти його кровні грошики. Він же й назвав шокованому чоловіку розмір суми, яка відкриє зелене світло для виконавчого провадження. Інвалід поскаржився на те, що на користь відділу державної виконавчої служби він і так змушений буде перелічити офіційно 10% від розміру стягненої грошової суми регресних, але це не викликало ніяких жалощів в жадібного юриста, який був непохитний у своїй вимозі.

Захист шахтар знайшов в особі співробітників УДСБЕЗ. Усі троє фігурантів були затримані за вимагання й одержання хабара в сумі 14 тисяч гривень від інваліда 2-ї групи. Отримані гроші вони повинні були розділити в такий спосіб: начальникові – 6 тисяч гривень, заступникові – 5 тисяч, адвокатові – 3 тисячі.

На цей час прокуратурою у відношенні них порушені кримінальні справи, у рамках яких проводяться заходи щодо встановлення додаткових фактів злочинної діяльності цих громадян.

 

 

Відділ зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Луганській області

You may also like...