От так кредит, або як громадянка Білорусії брала в банку займ по підробним документам

Нещодавно співробітники СДСБЕЗ м. Шостки, що на Сумщині, затримали кримінальний тандем. Спритні жінки підробили на одному з підприємств Ямпільського району довідку про доходи та по цьому документу отримали кредит в банку, на суму близько 3 тис. гривень. 

Економічна ситуація в Державі, спад чи підйом економіки, нестабільність законодавства, суттєві розбіжності в правових нормах, сприяють вчиненню різних форм шахрайств. 

Зі зростанням обсягів кредитування фізичних осіб активізували свою діяльність і шахраї, які намагаються отримати кредит в установах українських банків незаконним шляхом.

Так співробітники СДЕЗБЕЗ викрили діяльність двох жінок, які узяли кредит в фінансовій установі.

Ще в 2006 році 42-річна Олена, жителька Ямпільського району, набралася кредитів у всіх можливих банках, а от віддавати гроші по цих кредитах – зась. Тому для багатьох банків вона стала персоною нон грата.

В тому ж році, ця боржниця зустріла в Шостці свою подругу Ольгу, громадянку Білорусії, яка зараз проживає на території України. У неї, Олена попросила допомогу у оформленні займу: «Олю, допоможи мені оформити кредит, бо дочка робить ремонт у будинку, а грошей не вистачає». Та погодилася, але стала друга проблема, як оформити позику, якщо подруга ніде офіційно не працює. І Олена запропонувала: «А давай я тобі зроблю довідку про доходи на своєму підприємстві…Я працюю там в бухгалтерії і зробити її для мене не буде проблемою». На цьому і розійшлися.

Через кілька днів Олена знову завітала до подруги з довідкою про доходи оформленою на її ім’я. Жінки разом пішли до банківської установи для оформлення кредиту. Згідно наданих документів позику було надано швидко. Вже наступного дня пані Ольга зняла з банківської картки гроші в сумі 2900 гривень та віддала подрузі.

На сьогоднішній день ні копійки з позики не погашено, тому служба безпеки банку вимушена була звернутися і до міліції. Під час перевірки і з’ясувалися, що займ було надано по підробним документам.

Зараз правоохоронці проводять перевірку на причетність цього міжнародного тандему до інших, подібних злочинів. Крім цього вирішується питання про порушення кримінальної справи за ст. 190 КК України «Шахрайство» та за ст. 358 КК України „Підробка документів, використання підроблених документів».

Тетяна Меняйло, СЗГ Шосткинського МВ ГУМВС України в Сумський області
 

You may also like...