Двох жителів Дніпропетровщини затримали за спробу підпалити три квартири в Одесі

Правопорушникам, які мають низку судимостей, слідчі вже повідомили про підозру. Паліям загрожує до 10-ти років позбавлення волі.

На початку квітня 33-річна жінка повідомила до поліції, що хтось намагався підпалити квартиру, яку вона винаймає на сьомому поверсі в одній із багатоповерхівок у Пересипському районі Одеси. Вранці заявниця помітила, що килимок на вході в оселю пошкоджений вогнем, а біля дверей знаходиться пляшка з невідомою сумішшю. Менш ніж за тиждень до поліції звернулися ще дві жінки 56-ти та 62-х років з аналогічними зверненнями. Одна повідомила про виявлені ознаки підпалу орендованої нею квартири в Приморському районі, а друга – сусідської квартири в тій самій багатоповерхівці, де був перший підпал, лише двома поверхами нижче.

Вжитими заходами співробітники управління карного розшуку ГУНП в Одеській області встановили, що до всіх злочинів причетні двоє жителів Кривого Рогу віком 40-ка та 37-ми років, які мають ряд судимостей за крадіжки та наркозлочини.

Аби підготуватись до першого підпалу та розвідати місцевість, зловмисники приїхали на автівці з Дніпропетровщини до Одеси за декілька днів. Напередодні скоєного вони принесли у багатоповерхівку необхідне знаряддя – автомобільну шину, суміші для горіння та ковдру, які сховали на загальнодоступному балконі. Інші ж два підпали спільники вчиняли без підготовки, приїжджаючи до Одеси на тому ж транспорті за кілька годин до скоєння злочину.

Піднімаючись до обраних квартир, зловмисники заливали фарбою камери відеоспостереження та вічки у дверях всіх квартир, аби ніхто з мешканців будинку їх не помітив. Далі обливали заздалегідь заготовлену тканину, автомобільні шини та килимки на вході до осель потерпілих легкозаймистою рідиною, підпалювали їх та втікали до Кривого Рогу.

На щастя, унаслідок протиправних дій фігурантів ніхто не постраждав, полумʼя не розгоралось надто сильно і або гасло самостійно, або вчасно було ліквідоване громадянами.

У ході подальших слідчо-розшукових заходів спільно зі слідчими відділень поліції № 1 та № 2 Одеського районного управління поліції № 1, до яких були залучені працівники Департаменту карного розшуку НПУ, управлінь кримінального аналізу ГУНП в Одеській та Дніпропетровській областях, за силової підтримки спецпідрозділу поліції Дніпропетровщини зловмисників розшукали і затримали.

Під час першочергових оглядів місць злочинів слідчі вилучили тканини, автомобільні шини, килимки, легкозаймисту рідину тощо, які підпалювали зловмисники, а в ході санкціонованих обшуків за місцем їхнього мешкання – інші речі, що мають інтерес для слідства, зокрема одяг, у якому чоловіки вчиняли підпали, транспортний засіб, на якому приїздили до Одеси, та мобільні телефони, якими користувалися.

Зібравши достатню кількість доказів, слідчі територіальних підрозділів поліції під процесуальним керівництвом Приморської та Суворовської окружних прокуратур міста Одеси повідомили фігурантам про підозру за ч.ч. 2 та 3 ст. 15, ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України, тобто у закінченому та незакінченому замахах на умисне пошкодження чужого майна шляхом підпалу. Паліям загрожує до 10-ти років позбавлення волі.

Суд обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 242 тисячі гривень кожному. В ході подальшого слідства будуть встановлюватись розміри завданих потерпілим збитків, мотиви вчинення затриманими даних злочинів та інших учасників, зокрема керманича автівки, який привозив фігурантів до Одеси. Також чоловіки будуть перевірятися на причетність до аналогічних злочинів. Слідство триває.

Одеське районне управління поліції № 1

You may also like...