На Полтавщині в учасників злочинної групи, які викрадали пальне з локомотивів, вилучено 6 500 літрів дизпалива

Серед фігурантів оборудки — четверо працівників відокремленого підрозділу регіональної філії «Укрзалізниці» — двоє машиністів та їхні помічники. Усім чотирьом порушникам слідчі повідомили про підозру. За скоєне їм загрожує до восьми років в’язниці.

Оперативники управління стратегічних розслідувань у Полтавській області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції встановили, що співробітники державного залізничного перевізника створили злочинну групу з метою незаконного привласнення дизельного пального з подальшим його збутом.

Ділки на систематичній основі зливали пальне з локомотива тепловоза приміського поїзда під час його зупинки на одній із залізничних станцій. Каністри з викраденим пальним фігуранти скидали з локомотива в попередньо обумовленому місці.

Згодом зловмисники переливали дизельне пальне з каністр у бочку об’ємом близько 200 літрів, а потім, за допомогою спеціальної помпи, перекачували викрадене у ємність, що була вмонтована до вантажного автомобіля. Надалі учасники угруповання вивозили дизпаливо на власних автомобілях до Кременчуцького району, де продавали скупнику.

Під час слідства правоохоронці з’ясували, що здобуте у злочинний спосіб пальне, реалізовувалось населенню через незаконні АЗС та на території СТО, що належало батьку одного з фігурантів.

За результатами вжитих заходів поліцейські задокументували десять фактів крадіжок дизельного пального на загальну суму понад пів мільйона гривень.

Двох учасників злочинної групи затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України безпосередньо під час зливу пального з локомотива тепловоза під час його стоянки на залізничній станції у місті Кременчук. Їм обрано запобіжний захід — тримання під вартою з правом внесення застави.

Правоохоронці за силової підтримки батальйону поліції особливого призначення ГУНП в Полтавській області провели понад 20 обшуків за місцями проживання фігурантів та зберігання пального, а також в автомобілях зловмисників. Під час проведення заходів вилучено 6500 л дизельного пального, понад сім десятків порожніх каністр, засоби зливу палива, документація, легковий та вантажний автомобілі, на яких здійснювалося транспортування викраденого, грошові кошти та «чорнові» записи.

За процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури слідчі повідомили чотирьом учасникам злочинного угруповання про підозру за ч. 4 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Відповідно до інкримінованої статті підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років. Досудове розслідування триває.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

You may also like...