Знешкоджено масштабне наркоугруповання. Вилучено наркотиків і психотропів на 15 мільйонів гривень

Правоохоронці ліквідували злочинну групу, яка заробляла на збуті заборонених речовин через інтернет-магазин, використовуючи месенджер Telegram. На території одинадцяти областей проведено поліцейську спецоперацію: затримано п’ятьох зловмисників, знешкоджено дві нарколабораторії та вилучено наркотиків на мільйони гривень.

Припинили незаконну діяльність ділків оперативники Департаменту боротьби з наркозлочинністю у співпраці з управліннями боротьби з наркозлочинністю, слідчими управліннями поліції в Миколаївській, Черкаській, Львівській, Волинській, Хмельницькій, Чернігівській, Одеській, Вінницькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Рівненській областях за силової підтримки КОРД, РПОП ГУНП в Миколаївській області під процесуальним керівництвом територіальних обласних прокуратур.

Наркоторговці організували масштабну мережу з виготовлення та збуту наркотичних речовин через інтернет-магазин, використовуючи месенджер Telegram і схему «мастер-кладів» та закладок по всій території України. Щомісяця угруповання заробляло понад 15 мільйонів гривень від продажу амфетаміну та інших наркотиків, виготовлених у підпільних власних лабораторіях, розташованих у Вінницькій та Одеській областях. Всі фінансові операції здійснювалися виключно за допомогою криптовалюти. Для конспірації зловмисники постійно змінювали місця фасування, мобільні пристрої, транспортні засоби та віртуальні рахунки.

Одна із учасників злочинної групи отримувала оптові партії наркотиків через так звані «мастер клади» від лабораторій, після чого фасувала та відправляла логістичними компаніями по Україні. Окрім цього, вона виконувала функції кур’єра, доставляючи наркотики у різні міста за вказівками оператора, з яким спілкувалася через Telegram-канал.

26 вересня 2025 року в ході поліцейської спецоперації проведено 34 обшуки на території 11 областей за місцями проживання та перебування учасників групи, а також в їхніх автомобілях. У результаті ліквідовано дві нарколабораторії та вилучено 35 кг амфетаміну (з яких 27 кг у рідкому стані), 1 350 літрів різних кислот, понад 1 000 літрів прекурсорів, 100 кг оксиду цинку, 500 кг каустичної соди, 23 кг боргіду, 8 кг фенілнітропропену, 10 кг метиламіну тощо. Також вилучено лабораторне обладнання, мобільні пристрої, комп’ютерну техніку, банківські картки.

За цінами «чорного» ринку, загальна вартість вилученого перевищує 15 мільйонів гривень. Затримано п’ятьох учасників злочинного угруповання віком від 19 до 43 років. Чотирьом слідчі Нацполіції вже повідомили про підозру за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів в особливо великих розмірах або вчинене повторно (ч. 2, 3 ст. 307 Кримінального Кодексу України). Вирішується питання про повідомлення про підозру ще одному їх спільнику.

До суду скеровано клопотання про обрання фігурантам запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

За вчинене їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Департамент комунікації Національної поліції України
за матеріалами Департаменту боротьби з наркозлочинністю

You may also like...