Кремль заявив про «зупинення» зернової угоди, а Китай висловив зацікавленість у її продовженні та пропонує посередництво

Чорноморські домовленості, що дозволяють експорт українського зерна Чорним морем, “фактично припинили” свою дію сьогодні, посилаючись на нібито невиконання частини домовленостей щодо рф.

Про це заявив у понеділок речник кремля дмитро пєсков, якого цитують російські держЗМІ, пише УНН.

У Росії заявили про припинення дії "зернової угоди"

“Фактично чорноморські домовленості припинили свою дію сьогодні. Як сказав уже раніше президент російської федерації, спливає термін 17 липня. На жаль, частина, що стосується росії у цій чорноморській домовленості, не виконана досі. Тому її дія припиняється”, – сказав пєсков.

Речник кремля зазначив однак, що москва може повернутися до угоди.

“Зернова угода зупинилася. Щойно буде виконано російську частину, російська сторона повернеться негайно до реалізації цієї угоди”, – сказав пєсков.

РосЗМІ з посиланням на речницю мзс рф марію захарову заявили, що росія сьогодні нібито офіційно повідомила Туреччину та Україну, секретаріат ООН про заперечення проти продовження зернової угоди.

***

Китай заявив, що сподівається на подальшу реалізацію Чорноморської зернової ініціативи, дія якої завершується сьогодні, та запропонував співпрацю у комунікаціях із сторонами.

Мао Нін

Про це пише УНН з посиланням на Anadolu Agency.

“Китай сподівається, що Чорноморська зернова ініціатива й надалі буде збалансованою та повністю реалізованою”, – сказала речниця Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін.

За її словами, Китай також висунув свої ініціативи щодо міжнародного співробітництва в галузі продовольчої безпеки, повідомляє пекінська щоденна газета Global Times.

“Китайська сторона готова посилити комунікацію та співпрацю з усіма сторонами для сприяння більшому міжнародному консенсусу та забезпечення глобальної продовольчої безпеки”, – додала речниця.

Доповнення

Рік тому Туреччина, ООН, росія та Україна підписали в Стамбулі угоду про відновлення експорту зерна з трьох українських чорноморських портів, який був призупинений після початку російсько-української війни в лютому того року.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що погодилися з російським президентом володимиром путіним щодо продовження “зернової угоди”, що дозволяє експорт української агропродукції з одеських портів Чорним морем. У кремлі заявили, що жодних повідомлень від російської сторони про продовження «зернової угоди», про яке сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, не було.

Сьогодні, 17 липня, завершується дія зернової угоди. На відміну від попередніх разів жодна зі сторін-учасниць офіційно не повідомила про її пролонгацію.

Останнє судно, яке йшло в рамках укладеної за посередництва ООН чорноморської “зернової угоди”, вийшло з Одеського порту вчора 16 липня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван вважає, що можливий вихід росії із зернової угоди коштуватиме москві великих дипломатичних витрат.

You may also like...