Ситуация с новыми загранпаспортами стабилизируется?

Додаткова інформація про стан справ з видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон нового зразкаВідповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2007 року № 858 „Про затвердження технічного опису та зразка бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України” Міністерством внутрішніх справ здійснюються заходи щодо документування населення.

Оскільки його введення в обіг збіглося у часі з літнім періодом відпусток, коли щорічно спостерігається тенденція до зростання числа бажаючих отримати закордонний паспорт, виникли певні проблеми, пов’язані з переходом на документування населення у повній мірі новим документом.

Крім того, зважаючи на зміни в законодавстві, Державним підприємством „Поліграфічний комбінат „Україна“ з 4 червня 2007 року припинено виготовлення закордонних паспортів, що призвело до накопичення у червні черги на виготовлення 20 тис. документів.

У зв’язку із великою кількістю замовлень на оформлення закордонного паспорта та неможливістю задовольнити в повній мірі потреби населення в липні спостерігалася тенденція до збільшення черги на виготовлення документів до 42 тис., при цьому щоденно виготовлялося 3 тис. документів.

В серпні вжитими Міністерством внутрішніх справ заходами вдалося дещо стабілізувати ситуацію з видачі закордонних паспортів і нині спостерігається тенденція до її покращання.

Так, з 26 червня по 28 серпня поточного року територіальними органами та підрозділами внутрішніх справ прийнято близько 185 тис. заяв на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон нового зразка (за аналогічний період минулого року – 105 тис.). На Державному підприємстві МВС України “Державний центр персоналізації документів” (далі – ДЦПД) виготовлено та відправлено в регіони держави 155 тис. документів.

Крім того, з метою виправлення ситуації із виготовленням документів на ДЦПД встановлено додаткове обладнання, що дозволяє на 20 % збільшити обсяг виготовлення паспортних документів (щодобове виготовлення паспортів збільшиться на 600 шт. і досягне 3600 шт.). Практично на сьогодні ситуація з виготовленням документів стабілізувалася, про що свідчить щоденне зменшення черги. Станом на 29 серпня в черзі знаходяться персональні дані на 25 тис. осіб для виготовлення документів, які будуть персоніфіковані на ДЦПД протягом тижня та відправлені в регіони держави.

В серпні поточного року в містах районного значення вже встановлено та проводиться тестове випробування 68 додаткових (до 120 діючих) вузлів місцевого рівня Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування (кількість вузлів збільшиться на 56%). На наступному тижні їх планується ввести в дію, що дозволить зменшити черги на діючих вузлах та дозволить громадянам оформляти закордонний паспорт безпосередньо за місцем проживання.

Одночасно, з метою покращання рівня обслуговування населення та зменшення черг в органах та підрозділах служби громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС направлена на місця вказівка про збільшення часу прийому громадян.

Питання задоволення потреби населення в паспортних документах для виїзду за кордон нового зразка має загальнодержавне значення і знаходиться на постійному контролі Кабінету Міністрів України та керівництва Міністерства внутрішніх справ.

Державний департамент громадянства, імміграції

і реєстрації фізичних осіб МВС України

You may also like...