Мешканця Криму, який вдерся на Донбас у складі окупаційних сил російської армії, засудили до 13 років

Шевченківський районний суд визнав громадянин України Антона Самозвона винним у державній зраді. Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 1 вересня.

За матеріалами справи, Самозвон народився у 1998 році в селі Мельничне, Білогірського району, Автономної Республіки Крим, Україна, має громадянство України.

25 травня 2020 року він уклав контракт на службу в Збройних силах Російської федерації, а саме в мінометній батареї Окремої бригади морської піхоти, яка з березня 2014-го дислокується в тимчасово окупованому Криму.

Мав військове звання «старший матрос» та обіймав посаду «старший навідник» мінометної батареї. Із 24 лютого і по 21 червня цього року брав участь у бойових діях в складі армії РФ під час широкомасштабної збройної агресії проти України.

24 лютого 2022 року у складі батальйонно-тактичної групи Самозвон з автоматом Калашнікова, мінометом та боєприпасами здійснив марш в район міста Маріуполь Донецької області, де воював проти Збройних сил України. За період бойових діях Самозвон використав для обстрілу території України не менше 400 мін калібру 82 мм, у тому числі не менше 200 мін по житловій забудові міста Маріуполь Донецької області.

20 червня Самозвон у складі частин батальйонно-тактичної групи здійснив марш в район села Єгоровка Донецької області, де 21 червня вступив у бій з підрозділами ЗСУ, але потрапив у полон.

У судовому засіданні чоловік вину визнав повністю. Розповів, що у 2019-му закінчив Кримський федеральний університет за спеціальністю вчитель історії. З 2019-го його забрали на строкову службу мінометної батареї, і в подальшому він підписав контракт на три роки з військовою частиною. 23 лютого 2022 року командир бригади під час шикування повідомив, що вони висадяться на територію України з моря. До цього, приблизно з 9-10 лютого, вони перебували на кораблі. 24 лютого 2022 року їх підрозділ висадився із десантного корабля «Саратов» на побережжі України у місті Бердянськ. До 2 березня вони пересувались у складі колони військової техніки, після чого їх повернули в Крим. Орієнтовно 2 березня він написав відмову від участі в спецоперації, але ці рапорти далі його командира не пішли. Потім 7 березня солдатів знову висадили на територію України, але вже сухопутним маршрутом. 8 березня Самозвон зрозумів, що знаходиться біля міста Маріуполь. Там вони вели мінометний вогонь по координатам, які надавав командир. Ці координати знаходились в межах міста. За словами Самозвона, його підрозділ вистріляв близько 250-300 снарядів.

У матеріалах справи, був протокол огляду веб-сторінки на сайті «ЯКорреспонденТ», а саме публікації у рубриці «Приключения морпехов РФ в Украине». У статті є фотознімки документів військовослужбовця рф — зкорема, перепустки у військову частину, виданої Самозвону із зазначенням його прізвища та вклеєним фото. У перепустці зазначено: «выдано 15.05.21, действительно по 01.07.2024г.».

За перехід на бік ворога в умовах збройного конфлікту чоловіка засудили до 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

You may also like...