Студента, який замовляв із Москви прапори «ЛДНР», заочно засудили на 3 роки

Жовтневий райсуд Харкова заочно призначив покарання чоловікові, який замовив у Росії прапори самопроголошених республік, які діють на окупованій території України.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 29 червня.

Мова про уродженця Єнакієво Донецької області. Хлопець учився в Харкові в Національному університеті цивільного захисту на 1 курсі магістратури, на факультеті пожежної безпеки, стаціонар, бюджет.

Протягом вересня – листопада 2014-го в громадянина виник злочинний умисел на зміну меж території України. Для цього він розшукав в інтернеті інформацію, як можна купити прапори самопроголошених псевдо-державних утворень «ДНР», «ЛНР», «Новоросія». У подальшому молодий чоловік продавав символіку через мережу «ВКонтакте.

У вересні 2014-го обвинувачений замовив на сайті www.voenpro.ru прапори, які необхідно було отримати у відділенні Укрпошти. Коли в листопаді чоловік прийшов за посилкою із Москви і його затримали працівники СБУ. При затриманні він не заперечував, що відправлення належить йому.

Знайшлася навіть свідок-дівчина, яка придбала в обвинуваченого один прапор «ДНР» на подарунок своєму хлопцю, який був уродженцем Донецької області та підтримував ідеї «ДНР». Вона отримала товар поштою, відправником був обвинувачений.

Ще в листопаді 2014-го чоловік взяли під варту без визначення застави.

Однак 25 грудня 2014 року на виконання Мирного плану Президента України щодо врегулювання ситуації у східних регіонах України та на виконання завдань, покладених на Міжвідомчий центр допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, заручників та віднайдення зниклих безвісти, прокурор кримінальне провадження закрив і чоловіка звільнили з-під варти із Харківського СІЗО.

26—27 грудня 2014 року, відбувся обмін полоненими між Україною та самопроголошеними «ДНР» і «ЛНР».

Але вже 25 січня 2015-го перший заступник прокурора Харківської області постанову про закриття справи скасував. Чоловіка оголосили в розшук, слідство провели заочно і віддали справу до суду.

За інформацією СБУ, обвинувачений постійно перебуває за місцем реєстрації в місті Єнакієве Донецької області, тобто на території, непідконтрольній українській владі, яка визнана тимчасово окупованою.

Суд заочно призначив йому 3 роки в’язниці. Дії кваліфіковано за ч.1 ст.110 КК України, тобто вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, всупереч порядку, встановленому Конституцію.

У випадку затримання чоловіка направлять до місця відбування покарання.

Якщо обвинувачений пізніше з’явиться і подасть апеляцію, то суд може дати йому шанс, якщо він доведе поважність причин пропуску строку оскарження.

У списку речових доказів – тримачі для прапорів автомобільні у кількості – 4 шт.; стяг маленький «Новороссия»- 2 шт.; стяг маленький «Донецкая Народная Республика» – 2 шт.; стяг «Луганская Народная Республика» – 1 шт.; стяг чорно-жовто-білого кольору – 1 шт.; стяг „Донецкая Народная Республика” – 39 шт.; стяг з написом «Новороссия. Воля и Труд» – 22 шт.; грошові кошти у сумі 200 грн.; блокнот коричневого кольору із чорновими записами обвинуваченого. Після набуття вироком законної сили ці предмети будуть знищені.

You may also like...