Узбекистан після протестів пішов на поступки та збереже суверенітет Каракалпакстану

Парламент Узбекистану вирішив зберегти статус суверенітету Каракалпакстану. Відповідне рішення ухвалили після масових протестів у місті Нукус.

Про це пише УНН з посиланням на DW.

“Президент Республіки Узбекистан Шаркат Мірзійоєв на зустрічі з депутатами Жокарги Кенеса (парламенту – ред.) та представниками громадськості Каракалпакстану наголосив на необхідності врахувати всі пропозиції. Тобто зазначено, що статті 70, 71, 72, 74 та 75 Конституції Республіки Узбекистан буде залишено без змін, а чинні норми збережено”, – йдеться в повідомленні пресслужби узбецького законодавчого органу.

1 липня в адміністративному центрі Каракалпакстану Нукус спалахнули протести через проєкт поправок до Конституції Узбекистану, у межах яких пропонувалося виключити з основного закону країни положення про суверенітет Каракалпакстану та право його народу на відділення на підставі результатів загального референдуму.

Наступного дня влада Узбекистану повідомила про спробу мітингувальників захопити органи державного управління. У спільній заяві парламенту, Ради міністрів і МВС Каракалпакстану йшлося про спроби “зовнішніх сил з-за кордону” вплинути на ситуацію в республіці. На тлі масових протестів Мірзійоєв прибув до Нукуса, де пообіцяв не змінювати статті Конституції щодо автономної республіки.

You may also like...