Надмірна довірливість може завести у кабалу або як заробітчани стали рабами

На Житомирщині порушено кримінальну справу відносно жителя області та громадянина сусідньої держави за ч.2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України. Обоє чоловіків підозрюються у причетності до торгівлі людьми з метою їх подальшої трудової експлуатації.

Як було попередньо встановлено, улітку 2010 року житель обласного центру, підтримуючи зв’язок із спільником на території сусідньої держави, фактично завербував шістьох чоловіків, запропонувавши їм роботу на вигідних умовах на будівництві за кордоном.

Від’їзд заробітчан було організовано двома окремими групами на потязі, аби не привертати зайвої уваги сторонніх.

Прибувши до місця призначення, чоловіки не злякались важкої праці та відсутності належних умов для проживання, сподіваючись на обіцяну достойну платню. Тож довелось облаштовувати свій нехитрий побут безпосередньо на будівництві, у недообладнаних кімнатах, замість обіцяного окремого житла. Інколи без світла, інколи без води, часто без гарячої їжі, або й взагалі впроголодь, заробітчани будували елітні котеджі для інших.

Врешті настав час обіцяної виплати зароблених грошей, до цього їм видавали лише мізер, аби мали змогу хоч якось харчуватись. І тут підтвердились найгірші передчуття чоловіків. Як пояснив їх винаймач, розрхунок проведе, але згодом. Зараз, мовляв, немає готівки. Тому вони можуть залишатись і ще попрацювати або ж повертатись додому. Гроші будуть обов’язково переведені на банківський рахунок. Тож, отримавши злибиденну частину від заробленого, якраз на проїзд у зворотньому напрямку, заробітчани змушені були повертатись додому ні з чим.

Втім, як з’ясували працівники міліції, громадянин сусідньої держави заплатив вербувальнику за приїзд кожного із них на будівництву певну суму. Згодом, за однією з версій, він частково оплатив і їх працю, але знову ж таки кошти отримав вербувальник.

Наразі всі ці обставини з’ясовує розслідування кримінальних справ. Серед потерпілих жителі Житомирщини та Полтавщини. Відносно вербувальника судом обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Інший співучасник цих подій, за даними правоохоронців, перебуває поза межами України, однак це не допоможе йому уникнути відповідальності.

Чинне законодавство України за торгівлю людьми передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 12 років.

Алла Ващенко, СЗГ УМВС України в Житомирській області

 

You may also like...