Кишеньковий злодій їздив на «гастролі» до райцентрів

У Старокостянтинові працівники місцевої міліції затримали кишенькового злодія, що приїхав «на заробітки» із обласного центру. 

51-річний уродженець сонячної Грузії навідувався до райцентру аж із Хмельницького, де оселився ще наприкінці 70-х років, одружившись на місцевій дівчині. Для візитів обирав «базарні» дні — коли мешканки Старокостянтинова, діставши зі схованок свої заощадження, вирушали на міський ринок за продуктами та одягом для родини і, відповідно, мали при собі чималі суми грошей. Працював зловмисник переважно у громадському транспорті — у тісноті, серед маси людей, легше максимально наблизитися до жертви та залишитися непоміченим. Вправним рухом він розрізав жіночі сумочки та діставав гаманці, від яких одразу ж звільнявся, забравши гроші. 

Взагалі, упіймати кишенькового злодія на гарячому — справа не з легких: досвідчений «карманник» ніколи нічим не приверне до себе уваги і, тим більше, не залишить собі на пам’ять вкрадений гаманець. Цього разу затримати власника «золотих ручок» допомогла спостережливість однієї з потерпілих жінок, яка запам’ятала обличчя підозрілого чоловіка, що стояв майже впритул до неї у транспорті у день крадіжки. Побачивши його знову в автобусі за кілька днів по тому, пані не повірила у випадковий збіг обставин і одразу повідомила про свої підозри працівникам міліції. А підозри виявилися небезпідставними. Затриманий громадянин Грузії уже раніше відбував покарання саме за вчинення кишенькових крадіжок і, схоже, навіть і не мав наміру зав’язувати зі своєю злочинною професією. Наразі він уже зізнався у трьох крадіжках, вчинених лише за один день перебування у Старокостянтинові, але, схоже, це далеко не кінець. Працівники міліції проводять перевірки на причетність затриманого до подібних злочинів, які мали місце останнім часом.
За фактом крадіжок, згідно статті 185 Кримінального кодексу України, порушена кримінальна справа, яка передбачає покарання у вигляді 5-ти років позбавлення волі.

А для тих, хто не бажає потрапляти у подібні ситуації, доречними будуть кілька порад щодо того, як запобігти кишеньковим крадіжкам:

• у громадському транспорті сумочку найкраще тримати перед собою, щоб вона була видима з усіх боків. Інколи можна опустити сумку вниз — навряд чи злодію буде зручно досліджувати її навколішки;

• пам’ятайте, що найбільша кількість крадіжок вчиняється під час посадки у транспорт. Злодії звичайно заходять останніми і нерідко встигають витягти гаманець та зістрибнути з підніжки перед самісіньким зачиненням дверей;

• злочинці, як правило, вишукують жертву не лише за товщиною гаманця, а ще й за ступенем її неуважності та незібраності;

• стежте за замками та застібками на сумці — зловмиснику достатньо прочинити блискавку та непомітно дістати телефон чи гаманець.

Інна Проник, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області

 

You may also like...