Позиція МВС щодо законності використання приладів фіксації швидкості

Однією із нагальних тем обговорення громадськості залишається робота Державтоінспекції. Розголосу на сайтах інформаційних агентств набула інформація про нібито незаконне використання працівниками ДАІ приладів фіксації швидкості через те, що вони не мають достатніх документів, які підтверджують відповідність комплексної системи захисту інформації.

У зв’язку з цим слід зазначити, що згідно зі статтею 251 Кодексу України про адміністративні правопорушення доказами в справах можуть бути, у тому числі, показання технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху.

Відповідно до частини другої статті 8 Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» інформація, яка є власністю держави, або інформація з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, дійсно повинна оброблятися в системі із застосуванням комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю.

Разом з тим, законодавством не встановлено обов’язковості захисту автономних засобів вимірювальної техніки, що використовуються поза межами інформаційно-телекомунікаційних систем.

Слід зауважити, що працівники ДАІ фіксували порушення правил дорожнього руху визначеними приладами в ручному режимі, що передбачало складання протоколу про адміністративне правопорушення після обов’язкової зупинки транспортного засобу та ознайомлення водія з показами вимірювача швидкості. Таким чином, згадані прилади не використовувались як складові інформаційно-телекомунікаційних систем, і відповідно не підлягали підтвердженню відповідності Держспецзвя’зку.

Вказане підтверджується висновком Держспецзвя’зку, зазначеному в листі цього органу від 16.06.2010 № 4/4-2327 у відповідь на запит ДДАІ МВС України.

Крім того, відповідно до висновку № 7809 Київського науково-дослідного інституту судових експертиз модифікація зафіксованих цими приборами даних неможлива через відсутність в приладі будь-яких засобів і технічних можливостей із маніпулювання повнотою або змістом інформації, що накопичується, а автентичність інформації, що ними фіксується підтверджується техніко-технологічними властивостями пристроїв.

Вищевикладене зокрема підтверджуються і рядом рішень судових органів якими було відмовлено в задоволенні позовів про скасування постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, тому вважаємо використання даних приладів законним та обґрунтованим.

ДЗГ МВС України

You may also like...