За працевлаштування українці платять хабарі від $200 до $2 млн.

Українцям стає дедалі важче влаштуватися на роботу без хабара. Про це пише Інна Завгородня у черговому числі «Українського тижня».

Так, сьогоднішня киянка Інна Папп відзначає, що мешкаючи у місті Дубно на Рівненщині, постійно стикалася з необхідністю давати хабарі. «Коли я вступала до технікуму, «такса» становила $200», – розповідає вона. «Аби влаштувати мене у рівненську лікарню медсестрою, – продовжує Інна, – батьки збирали гроші. Ми готові були заплатити, але коли приїхали, місце вже було зайняте. Зараз там беруть за цю посаду по $2 тис.». Інна підкреслює, що в регіоні є можливості й безкоштовно працевлаштуватися, однак вони зазвичай малопривабливі.

А ось дубенчанка Олена Курішко не може знайти без хабара жодної роботи. Дипломована вчителька молодших класів уже два роки стоїть у черзі в міському й районному відділах освіти. «У Дубні справді роботи немає, особливо для вчителів молодших класів, у місті є педагогічний коледж. Районний відділ освіти може направляти на роботу в селі. Така праця була, але я про це дізнавалася тільки після того, як вакансії займали. Зовсім недавно було місце сторожа, його віддали пенсіонерові, який отримує пенсію 2 тис. грн», – розповіла вона.

Автор відзначає, що посада двірника, сторожа чи прибиральниці у державній установі (зарплата у 960 грн) може коштувати  $200 хабара. Посада медичного працівника з зарплатою від 1005 грн. до 1265 грн. – $1-3 тис. хабара. 

Посаду учителя з зарплатою від 943 грн. «продають» за $500-$2 тис.; посаду майстра зміни на заводі з зарплатою від 3 тис. грн. –  за $2тис.

Посада судді (зарплата 5500 грн.) може обійтися у хабар у $100 тис, чиновника у податковій адміністрації (зарплата від 3 тис. грн.) – $2 тис.  Щоб стати народним депутатом (зарплата від 14 425 грн.) треба заплатити від $100 тис. до $2 млн.

Тиждень

You may also like...