Будьте обережні, зловмисники практикують шахрайства з банківськими картами!

Працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС України в Сумській області викрили групу молодиків, які за допомогою лиш мобільного телефону, Інтернету та своїх навичок ошукували людей.

Незважаючи на постійні застереження банків про нерозголошення своїх рахунків, паролів і номерів карт незнайомим особам, деякі власники карт таки попадаються на виверти аферистів і передають їм контрольно-конфіденційну інформацію.

Однією з нових банківських послуг є послуга «Екстрені гроші», яка дозволяє отримати гроші, не маючи при собі банківської карти. Навіть якщо людина забула, втратила або зламала свою карту, вона завжди може отримати гроші, знаючи лише її номер і маючи мобільний телефон. Така турбота банків про своїх клієнтів обертається для деяких довірливих громадян втратою істотних грошових сум.

Як з’ясувалось троє раніше судимих друзів шукали в мережі Інтернет оголошення про продаж будь-яких речей і дзвонили продавцю. Видаючи себе за потенційного покупця, вони цікавились товаром, а потім розповідали, що можуть оплатити товар тільки за допомогою платіжної картки певної банківської установи. При цьому отримували необхідні дані про банківські рахунки потерпілих та за допомогою послуги «Екстрені гроші» а також інших банківських послуг знімали з рахунків потерпілих наявні на них грошові кошти.

Звичайно, що продавці, зрадівши, що на їх річ знайшовся покупець, навіть не підозрювали, що попалися на гачок справжніх аферистів.

На даний час УБОЗівцями встановлено  7 таких потерпілих.

Відносно зловмисників порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

ГУБОЗ МВС України нагадує, що вся інформація, що стосується банківського рахунку, – секретна. Паролі, пін-коди, номери карток – це та інформація, якою повинен володіти тільки власник картки. При отриманні сумнівних СМС-повідомлень про переведення або зарахування грошових коштів на вашу карту просимо уважно вивчати текст повідомлення і правильність відображення в ньому інформації. Не повідомляйте незнайомим людям контрольно-конфіденційну інформацію. Будьте пильні і обережні!

Прес-служба ГУБОЗ МВС України

You may also like...