Бензин на українських АЗС не подешевшає?

Яценюк доручив АМКУ перевірити, чи є змова на ринку нафтопродуктів щодо ціни пального

Чи варто очікувати зниження цін на пальне на українських АЗС у зв’язку з падінням цін на нафту? За словами експертів – ні, оскільки на них впливає не лише нафтова складова, а й валютна. А з початку року курс одного долара зріс на 2 гривні. Між тим, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив перевірити, чи є змова на ринку нафтопродуктів щодо ціни пального.

(©Shutterstock)

Про перспективу зниження цін на пальне на автозаправних станціях на тлі падіння цін на нафту українські чиновники говорять упродовж останніх двох тижнів. Наприкінці минулого тижня у Міністерстві енергетики України повідомили про певне зниження цін на нафтопродукти окремих мереж. Це, як заявляли у міністерстві, сталося завдяки домовленостям із нафтотрейдерами.

У п’ятницю прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Антимонопольному комітету з’ясувати, чи є змова на ринку нафтопродуктів у питанні встановлення цін на пальне.

Він припустив, що ціну пального визначають кілька основних операторів автозаправних станцій в Україні.

«За дивним збігом обставин основні оператори поділилися на групи, і ці групи дуже синхронно і швидко приймають рішення про зміну ціни», – зазначив Яценюк.

Українські ціни не відповідають динаміці світових котирувань – голова АМКУ

Голова АМКУ Юрій Терентьєв, своєю чергою, повідомив про виявлення ознак «паралельної антиконкурентної поведінки декількох гравців на ринку» нафтопродуктів. 

«Встановлюються ціни, що не відповідають динаміці світових ринкових котирувань. І залишаються стабільними незалежно від того, як змінюються міжнародні ціни на основних біржових майданчиках на бензин А-95», – сказав Терентьєв.

Раніше цього тижня ціни на нафту оновлювали майже 13-річні мінімуми, опускаючись до рівня нижче ніж 28 доларів за барель. Щоправда вранці 22 січня ціна двох еталонних сортів нафти Brent і WTI зросла до 31 долара за барель.

У п’ятницю, 22 січня, літр 95-го бензину на українських АЗС коштував від 19 до 21 гривні. Ціни на пальне в Україні дещо знизилися минулих вихідних – у середньому на гривню за літр дизельного пального та на 50 копійок за літр бензину. І більшого зниження, на думку експертів, упродовж найближчого часу не варто очікувати.

Ціни на бензин залежать від нафти на 40% – Куюн

Не можна прив’язувати ціну на нафту безпосередньо до цін нафтопродуктів, сказав Радіо Свобода директор «консалтингової групи А-95» Сергей Куюн.

«85% ціни є валютними, – зазначає експерт. – 40% – нафтова складова і 45% – податки, які уряд встановлює теж у євро. Тому, по суті, кожна гривня у курсі долара – це одна гривня у собівартості нафтопродуктів. З початку року в Україні долар зміцнився на 2 гривні, тому вважайте, що на 2 гривні зросла собівартість закупки нафтопродуктів. Тоді як зниження нафтової складової обумовлює зниження ціни, можливо, на гривню».

До того ж, за словами експерта з енергетичних питань Сергія Сапегіна, у валютному еквіваленті ціни на пальне на українських заправках упродовж останнього року знизилися.

«Якщо просто взяти українські ціни і перерахувати їх за міжбанківським курсом гривні щодо долара, то з’ясується, що у порівнянні з європейськими роздрібними цінами, українські ціни знизилися більше. Якщо у Європі зниження відбулося на 15-20%, то в Україні йдеться про зниження на рівні 20-30% упродовж останнього року», – зазначає Сапегін.

Наразі в Україні працюють фактично два НПЗ – державна «Шебелинка» (на мінімальну потужність) та Кременчуцький, який контролює група «Приват» Ігоря Коломойського. Імпорт світлих нафтопродуктів в Україні становить 85% у загальному балансі.

Експерти зазначають, що упродовж останніх років роздрібний ринок пального в Україні щороку втрачає від 15 до 20 відсотків від рівня продажу. Упродовж 2015 року жодна із великих мереж АЗС не відкрила жодної нової заправки. // radiosvoboda.org 

You may also like...