«Обдолбанные» похитители металлолома несколько часов отстреливались от милиционеров

1 листопада о 16-25 до Пісочинського відділу міліції надійшло повідомлення від 52-річного мешканця селища Райоленівка про те, що невідомі особи скоїли крадіжку його металевих баків та переховуються в одному з сусідніх домоволодінь. На місце події терміново виїхала оперативна група у складі працівників карного розшуку та дільничних інспекторів міліції Харківського РВ ГУМВС України в Харківській області. Як повідомили у ЦЗГ ГУМВС України в Харківській області правоохоронцями було встановлено, що за вказаною адресою невідомі особи з використанням електричної машинки розрізають вкрадений метал. Працівники міліції, виконуючи свій службовий обов’язок, намагалися припинити протиправні дії зловмисників – вони представились, пред’явивши службові посвідчення та почали з’ясовувати обставини події. Замість відповіді на запитання троє чоловіків здійснили два постріли з невстановленої зброї в бік правоохоронців та зачинились у будинку.

Працівники міліції запропонували невідомим негайно припинити стрілянину та добровільно скласти зброю. Але на вимоги правоохоронців зловмисники відреагували іншим чином – забарикадували вікна та двері в будівлі і продовжували стріляти, тільки до пістолетних пострілів вже добавилася стрілянина з рушниці.

Враховуючи усю складність ситуації, працівники оперативної групи власними силами заблокували територію домоволодіння та викликали допомогу. На місце події прибули керівництво Головного управління МВС України в Харківській області та обласної прокуратури, начальники територіальних підрозділів, працівники УБОЗ та кінологічна служба.

А тим часом зловмисники продовжували відстрілюватися від працівників міліції. В переговори з невідомими вступили полковник міліції Сергій Дергачов, заступник начальника ГУМВС України в Харківській області та полковник міліції Олександр Семіног, начальник Харківського РВ. Вони вимагали від правопорушників припинити протиправні дії, але їх звернення зловмисниками було проігноровано.

Для затримання небезпечних озброєних злочинців начальником Головного управління МВС України в Харківській області генерал-майором міліції Станіславом Крижановським було прийнято рішення здійснити спец операцію за участю бійців батальйону міліції особливого призначення «Беркут», які терміново прибули на місце події .

Операція була проведена швидко та професійно, з використанням світлошумових та димових спецзасобів.

В результаті в домоволодінні були затримані троє осіб – непрацюючі, раніше не засуджені 33-річний та 20-річний мешканці Києва та Київської області та 45-річний харків’янин. В домоволодінні вилучено мисливську двоствольну гладкоствольну рушницю ТОЗ 12-го калібру (один з затриманих мав дозвіл на її зберігання) та револьвер «Фабер» калібру 3,5 мм. Вилучена зброя направлена на експертизу.

Затримані особи вже пройшли медичне обстеження, але за попередніми даними (на зовнішній вигляд) усі підозрювані на момент скоєння злочину знаходились у стадії наркотичного та алкогольного сп’яніння. До того ж працівники міліції вилучили в будинку та у самих затриманих наркотичні засоби, які зараз перебувають на дослідженні.

Під час допиту затриманих правоохоронці з’ясували, що кияни прибули до Харкова наприкінці жовтня поточного року. Вони взяли в оренду двохповерховий будинок, але на який час та з якою метою наразі невідомо – зараз це встановлюють слідчі. За свідченнями хазяїв будівлі, столичні гості встигли за тиждень винести з дому на продаж усі цінні речі: антикварні меблі та вироби з металу.

Наразі вирішується питання щодо порушення за даним фактом кримінальної справи, адже дії зловмисників підпадають під ознаки декількох статей Кримінального кодексу України. Розгляд обставин скоєного злочину триває.

Бондаренко Наталия, специально для «УК»

You may also like...