40 000 літрів сурогатної горілки та коньяку встигли реалізувати «підпільні Кіндрати» з Полтавщини

Близько 40 000 літрів сурогатної горілки та коньяку встигли реалізувати «підпільні Кіндрати» з Полтавщини, доки не потрапили в поле зору УБОЗівців Днями співробітники Кременчуцького відділу по боротьбі з організованою злочинністю припинили діяльність підпільного цеху, де виготовляли сурогатну горілку та коньяк. Здивуванню оперативників не було меж, коли вони побачили і схему виготовлення, і місце. Жодного дотримання санітарних умов, жодного, хоча б натяку, на якість.

Руслан Крахмілець, начальник Кременчуцького ВБОЗ, говорить, що горілку колотили просто у каністрах та підручних посудинах. Звичайну воду з-під крана розмішували з етиловим спиртом. Якщо ж були замовлення на «коньяк», то у ту суміш додавали ванілін та харчовий ароматизатор «Ром». Весь цей сурогат розливали у пластикові пляшки ємністю 1 літр, півтори, 2 і навіть 5 літрів. А потім розповсюджували через реалізаторів як горілку «на розлив».

Оперативники УБОЗу працювали по викриттю цієї групи не один день. Адже спритні ділки дотримувалися постійної конспірації – міняли місця розливу (це були гаражні приміщення). Транспорт, на якому перевозили продукт, був не зареєстрований на жодного з учасників даної групи.

Усього до складу угруповання входило 5 мешканців Кременчука віком від 25 до 37 років. Двоє із них раніше мали проблеми із законом, а 33-річного організатора незаконного промислу раніше вже судили за виготовлення та збут підакцизних товарів, та, схоже, умовний термін покарання не перевиховав правопорушника.

Кожен із учасників групи мав свою чітко відведену роль. Хтось «колотив» продукт, хтось реалізовував, хтось перевозив. Міліціонери «під прикриттям» тричі проводили оперативні закупки і кожного разу це були великі партії. Говорили, що нібито товар потрібен для весілля і підозр у зловмисників не виникало. Вже після проведеної масштабної роботи на руках в УБОЗівців була постанова суду, яка дозволяла провести санкціонований огляд квартир, які знаходяться у центральній частині міста, звідки продавали оковиту, та гаражне приміщення, де її, власне, й виготовляли.

Руслан Крахмілець говорить, що під час обшуків було вилучено майже 1300 літрів уже готового фальсифікату – 456 літрів «коньяку», 821 літр «горілки», а також 300 літрів етилового спирту. Окрім цього – усі приладдя для виготовлення сурогату: каністри, лійки, спиртовимірювачі, шланги тощо. Загалом же, за підрахунками міліціонерів, загальна кількість уже реалізованого фальсифікованого продукту за час існування гуральні сягає близько 40 000 літрів.

Нині оперативники намагаються встановити, звідки постачали етиловий спирт як основний інгредієнт товару. Продавали сурогат по 3 гривні 20 копійок за літр – або ж горілки, або ж коняку. Хоча ціна й невисока, але прибутки були непогані. Чистий дохід з літра спирту було близько 10 гривень. Клієнти знаходилися самі, шукати їх не доводилося. Бували навіть випадки, коли набирали горілки оптом для проведення гучних свят. Стосовно ж якості продукту, то говорити зарано, адже весь вилучений товар знаходиться на експертизі, яка й встановить його якість та придатність до вживання. Але, як запевняють самі підозрювані, скаржників не було.

Уже порушено кримінальну справу за статтею 204 ч.2 Кримінального кодексу України за фактом незаконного виготовлення, перевезення та збуту підакцизних товарів. Термін покарання за цей злочин сягає від 3 до 5 років позбавлення волі.

ВЗГ ГУМВС України в Полтавській області

You may also like...