За прошлую неделю работники МВД отловили 1200 нелегальных мигрантов

У період з 14 до 21 листопада в Україні проводилася загальнодержавна оперативно-профілактична операція „Мігрант”. Її мета – виявлення та припинення порушень іноземцями, а також юридичними та фізичними особами в Україні, які приймають чи надають їм послуги, законодавства про правовий статус іноземців, та притягнення порушників до відповідальності згідно із чинним законодавством.

Як повідомили УК в ДЗГтаМД МВС України, щоденно до запланованих заходів залучалось понад 5 тисяч працівників органів внутрішніх справ, у тому числі близько 3,1 тисяч (62%) – блоку міліції громадської безпеки та близько 1,3 тисяч (26%) – кримінальної міліції, а також близько 600 військовослужбовців внутрішніх військ, працівників державної служби охорони, членів громадських формувань та інших силових структур.

За період проведення операції здійснено понад 124,8 тисяч перевірок об’єктів можливого перебування іноземців, а саме приватних адрес, гуртожитків, готелів, навчальних закладів, туристичних організацій, ринків, вокзалів, транспортних засобів.

У результаті вжитих заходів:

● затримано 13 груп нелегальних мігрантів, у складі яких перебувало 66 осіб, які незаконно перетнули державний кордон, тоді як у середньому упродовж року щомісячно затримувалося до дев’яти груп;

Так, у Закарпатській області працівниками БЗПТЛ на околиці с. Вишка Великоберезнянського району в урочищі “Микуликів” виявлено та затримано групу нелегальних мігрантів у складі 10 осіб (7 – громадян Китаю, 3- Афганістану), які не мали будь-яких документів, що посвідчували б їх особи. Також затримано двох громадян, які за допомогою автомобілів незаконно перевозили цих іноземців з метою переправлення до країн Західної Європи. Порушено кримінальну справу за ст. 332 КК України та проводиться розслідування.

● за цими та попередніми фактами передано за підслідністю до органів Держприкордонслужби та СБУ 14 матеріалів для вирішення питання про порушення кримінальних справ за організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон, за якими у період операції порушено 13 кримінальних справ (ст.332 КК України – незаконне переправлення осіб через державний кордон).

У результаті спільних дій підрозділів ДБЗПТЛ та ДОТЗ було виявлено дві злочинні групи, які займалися незаконним переміщенням осіб через державний кордон. Зокрема, у Закарпатській, Київській, Чернігівській областях та місті Києві викрито транснаціональну злочинну групу з міждержавними зв’язками, яка у продовж 2003-2008 років організувала канал постачання нелегальних мігрантів вихідців з країн Південно-Східної Азії та Африки в Україну з подальшим переправленням їх до Словацької Республіки. Всього до складу злочинної організації входило 10 осіб – громадяни України, Афганістану (організатор), Лівану та Йорданії.

● виявлено близько 1,2 тисяч незаконних мігрантів, тобто у середньому на день виявлялося до 177 нелегалів, що у 3 рази більше ніж затримувалося щоденно упродовж січня-жовтня 2008 року.

● стосовно 1070 іноземців-порушників прийнято рішення про видворення за межі держави, у тому числі 171 особу видворено у примусовому порядку,

● 863-ом іноземцям скорочено термін перебування в державі.

● виявлено та притягнуто до адміністративної відповідальності близько 1,4 тисяч фізичних осіб, які приймали іноземців з порушенням встановленого порядку, 119 порушень в діяльності юридичних осіб, що приймають та надають послуги іноземним громадянам та понад 4,1 тисяч іноземців – порушників правил перебування в Україні.

● розкрито 60 злочинів, що були вчинені іноземними громадянами.

Так, за матеріалами працівників ДСБЕЗ УМВС України у Миколаївській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 199 КК України, стосовно двох громадян Республіки Вірменія, які за надані послуги розрахувалися підробленими грошовими купюрами номіналом 100 гривень на загальну суму 3200 гривень.

19 листопада цього року працівниками УБНОН ГУМВС України в Одеській області затримано громадянина Туреччини, студента Одеської національної морської академії, у якого було вилучено один грам героїну.

 

You may also like...