Страна непуганых черновецких

Риба починає гнити з голови, а країна – зі столиці. У донедавна респектабельному Києві вже зникає світло у бюджетних установах: лікарнях, школах, дитячих садках. Звісно, мешканцям провінції до таких явищ не звикати. Але їм слід готуватися до гіршого. Наша держава влаштована так, що коли у столиці зникає гаряча вода, у Львові можуть відключити і холодну, якщо у Києві вимкнуть світло, на Донбасі разом із ним зникне й газ.

Завжди бадьорий київський міський голова Леонід Черновецький минулого вівторка обмовився, що столичний бюджет не отримав у 2008 році 50% запланованих надходжень. Мер заспокоїв громаду: до березня проблему вирішить. Але відомо, що торік у столичну казну мали зібрати понад 20 млрд грн. Неважко підрахувати, що дірка в бюджеті сягнула космічних масштабів – 10 млрд грн (хоча міські чиновники говорять про 5 млрд), а це відчутний тягар навіть для міста з найвищою в країні концентрацією Bentley на душу населення. Куди поділися гроші – не найактуальніше питання. Зрештою, все можна списати на кризу.

Очевидно, Леонід Черновецький відчув близькість негараздів ще минулої осені, коли різко знизився попит на найприбутковіший столичний товар – землю. Тоді його команда пішла на непопулярний крок: підвищила вартість проїзду в громадському транспорті вчетверо, зменшивши таким чином бюджетні витрати на традиційно дотований муніципальний транспорт. Але, звісно, загалом ситуацію це не врятувало. Тож після новорічних свят мерії довелося увімкнути фантазію.

До пошуку нових статей надходжень Леонід Черновецький і його соратники підійшли дуже творчо. Зокрема, перший заступник голови Київської міськадміністрації Ірена Кільчицька заявила, що віднині медицина, попри норми Конституції, у столиці буде платною. Крім того, мерія задекларувала намір заробити щонайменше 1 млрд грн, беручи плату за в’їзд до Києва. Додатково $500 тис. на день невгамовний мер збирається отримувати з легальних базарів і за рахунок легалізації стихійних. У статтю прибутку перетворилися самотні старі: їх забере у комунальну богадільню донька мера Христина, а їхнє житло здадуть приїжджим. Також Леонід Черновецький розпорядився брати плату за вхід на міські цвинтарі. Добре, що вихід лишився безплатним.

На жаль, на периферії такі творчі методи наповнення місцевих бюджетів не спрацюють: якщо у Києві заробити стало складно, то тут узагалі грошей катма. З Луганщини, наприклад, уже звітують, що закінчуються кошти на виплати соціальної допомоги працівникам підприємств, які зупинилися. Словом, провінційні муніципалітети ризикують збанкрутувати – внаслідок браку фінансів не зможуть виконувати покладені на них елементарні функції.

У столиці ж лишається запас міцності. Наприклад, у разі поглиблення кризи можна запровадити платний вхід у парадні житлових будинків. Таке рішення також сприятиме енергозбереженню: мешканці менше входитимуть і виходитимуть, випускаючи надвір тепло.

Лаврик Андрій, УТ

 

You may also like...