Обезврежена преступная группировка угонщиков престижных иномарок. Ее возглавлял адвокат

Працівниками Управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС України в Донецькій області припинена діяльність організованої злочинної групи, члени якої впродовж двох з половиною років займалися угонами престижних марок автомобілів.  Про це на брифінгу для журналістів повідомив заступник начальника обласного УБОЗу майор міліції Денис Арабей. За його словами, ця група складалася з восьми чоловік. Структуру угрупування характеризував чіткий розподіл ролей, а також  матеріально-технічна оснащеність. Членами ОЗГ розроблена система дотримання всіх форм конспірації, використовувалися методи прихованого спостереження за потенційними жертвами. При вчиненні злочинів використовувалося спеціалізоване устаткування – сканери, що дозволяють прочитувати коди сигналізацій автомобілів.

Лідер угрупування – громадянин України, за професією адвокат. У поле зору правоохоронних органів він потрапляв ще в 90-х роках, але на той період зумів уникнути кримінальної відповідальності. Також до складу угрупування входили особи кавказьких національностей.

Угони автомобілів здійснювалися за наступною схемою. Злочинці визначали об’єкт (як правило, власника автомобіля марки «Хонда», «Лексус», «Субару»), організовували за ним стеження, встановлювали місця парковки автомобіля. Використовуючи корупційні зв’язки, з’ясовували особу водія, характер його пересування і, вибираючи потрібний момент, з використанням сканера отримували доступ в салон автомобіля, після чого із застосуванням інших спеціалізованих приладів заводили транспортний засіб і виїжджали на ньому. Як правило, час угону складав 1,5-2 хвилини. При здійсненні злочинів використовувалися радіостанції, до скоєння угону ретельно вивчалася дислокація постів ДАІ.  Після угону автомобіль знаходився на "відстої", а потім перебивалися номери агрегатів,  кузовів  і він  продавався.

Працівниками УБОЗ області в ході документування злочинної діяльності даного угрупування проведені заходи на території Донецької, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Сумської, Херсонської і Черкаської областей. Проведено 32 обшуки, за результатами яких вилучені підроблені технічні паспорти, доручення, дублікати номерних знаків, устаткування для модернізації викраденого автотранспорту, а також 16 викрадених автомобілів таких марок як «Субару – Легасі», «Хонда», «БМВ Х-5» на загальну суму 3 млн. 350 тис. грн.

По всіх вказаних автомобілях проведені експертизи підтвердили, що  вони викрадені на території міст Києва, Донецька, Москви. Вилучені іномарки повернені законним власникам.

Члени ОЗГ підозрюються в скоєнні понад 80 незаконних заволодінь автомобільним транспортом. Приблизна сума збитку, заподіяного діями зловмисників, складає більше 10 млн. гривень.

Відносно членів ОЗГ порушено кримінальну справу за ознаками ст. 289 ч. 4 КК України. В даний час трьох членів угрупування заарештовано.  Ведеться слідство.

ВЗГ  ГУМВС України в Донецькій області

You may also like...