200 тисяч доларів США вимагали посадовці за гектар землі у Львівської області

Деякі історики переконані, що місто Пустомити Львівської області отримало свою назву через те, що тільки при переїзді через цей населений пункт у сиву давнину за ввіз солі не сплачували мито. Та ті часи вже давно у минулому… 

Про те, що в Пустомитівському районі розпродують за величезні кошти громадські землі, говорили давно, але далі повідомлень про затримання окремих голів сільрад на незаконному продажу в 20 соток справ не йшла. Долинали чутки про дерибан якихось 20 гектарів, потім — 40, про нібито опосередковану участь у цих схемах навіть «злодія в законі» Мамеда з… донецької Горлівки.

І ось нарешті — справжня сенсація районного масштабу! 2 липня 2009 року працівники Антикорупційного бюро Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ разом із Генеральною прокуратурою затримали виконуючого обов’язки голови Пустомитівської РДА Львівської області, його заступника, голову сільської ради села Пасіки-Зубрецькі та ще двох депутатів цієї ради за підозрою в отриманні хабара у сумі 200 тис. доларів США від двох підприємців. Чиновники вимагали й отримали гроші за видачу документів на право власності земельної ділянки площею 1 га. Генпрокуратура відразу ж порушила справу за ч. 3 статті 368 КК України — одержання хабара в особливо великих розмірах.

Спершу в пресі з’явилося повідомлення про те, що на хабарі затримано голову Пустомитівської РДА Львівської області Ореста Городнього, але той тут же поспішив зустрітися з губернатором Львівщини Миколою Кметем і спростувати брудні інсинуації. Звичайно ж, звідки пан Городній міг знати про 200 тисяч доларів за гектар землі в підпорядкованому йому районі?!

Як поінформувала «Ратушу» речник ГУБОЗ України Олена Мельник, завбачливі чиновники перестрахувалися: вони наказали одному з підприємців, які бажали отримати жаданий гектар, залишити гроші в одному з кабінетів сільради, поклавши їх у відро для сміття, а в іншому — отримати жадані документи на землю. Окрім того, пані Мельник повідомила, що чиновникам передавали не всю суму, а лише «перший транш». Решту грошей райці мали отримати вже «після всього». Але замість цього, розповіла «Ратуші» речник, посадовці 6 липня отримали сюрприз — Печерський районний суд м. Києва за поданням Генеральної прокуратури України обрав їм міру запобіжного заходу — взяття під варту.

7 липня під час прес-конференції щодо протидії хабарництву про цей резонансний випадок згадав і міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. Він, зокрема, розповів, що львівських державотворців затримали під час отримання останньої частини хабара в сумі 190 тисяч доларів США. На вимогу цих осіб хабар передавали частинами — двічі по п’ять тисяч доларів США, а решту суми (190 тисяч доларів США) отримали після оформлення документів на право власності земельної ділянки. За цей немалий куш громадяни мали отримати документи на право власності земельної ділянки площею 0,96 га за межами населеного пункту Пасіки-Зубрецькі.
Начальник відділу Антикорупційного бюро Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ у Львівській області майор Дмитро Міськів запевнив «Ратушу», що справа ця — продукт ТРИВАЛОЇ роботи співробітників підпорядкованої йому структури.

Усі незаконні дії посадовців не один місяць документували, і доказів їх протиправної діяльності достатньо. Нині на свободі ще одна особа, яка напряму причетна до цієї справи (голова сільради), хоча якщо реалізацію здобутих оперативним чином матеріалів буде проведено вдало, то на Львівщині цілком можливі і нові затримання учасників корупційної схеми. Після вдалого завершення операції Дмитра Міськіва нарешті відпустили в довгоочікувану відпустку на море, а членів підпорядкованого йому бюро нагородили. Сам Дмитро Міськів теж отримав іменну зброю, але не за цю, а за одну з попередніх спецоперацій.

Микола Савельєв, «Ратуша» ,

You may also like...