Незаконні операції з металом на Сумщині

Аналізуючи криміногенну обстановку, керівництво конотопської міліції відмітило зростання на території міста і Конотопського району кількості злочинів у сфері господарської діяльності. А саме, деякі місцеві жителі здійснюють операцій з брухтом кольорових і чорних металів без державної реєстрації або без спеціального дозволу, тобто ліцензії, або надають свої приміщення та споруди для розташування незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту. Тож правоохоронці постійно проводять профілактичні рейди щодо виявлення таких незаконних пунктів та припинення їх діяльності. 

Так, 29 серпня в одному з мікрорайонів Конотопа дільничні інспектори виявили господарство, в якому протягом тривалого часу проводилися незаконні операції з металобрухтом. В ході проведення спеціальних заходів працівники міліції вилучили брухту чорного металу близько 400 кілограмів та металеві терези. 21-річний власник зізнався, що дійсно скуповував у місцевих жителів лом чорного металу готівкою по 70 копійок за кілограм.  

– У відповідності до статті 4 Закону України “Про металобрухт” операції з металобрухтом можуть здійснювати лише спеціалізовані переробні підприємства або їх приймальні пункти, – розповідає заступник начальника – начальник блоку громадської безпеки Конотопського МВ ГУМВС України в Сумській області Валерій Яременко. – Приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред’явленні ними документа, що засвідчує особу та обов’язково оформляється актом приймання. В акті приймання побутового металобрухту від фізичних осіб зазначаються дані документу, який засвідчив особу та опис металобрухту. Звісно ж затриманий таких документів не мав, чим порушив законодавство про обіг металобрухту.

Наразі, за цим фактом проводиться додаткова перевірка та вирішується питання про порушення кримінальної справи за ознаками статті 213 Кримінального Кодексу України.

В свою чергу правоохоронці звертають вашу увагу, що згідно статті 213 Кримінального Кодексу України “Здійснення операцій з брухтом кольорових і чорних металів без державної реєстрації або без спеціального дозволу (ліцензії), одержання якого передбачено законодавством, або надання приміщень та споруд для розташування незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту – карається штрафом від 1700 до 8500 тисяч гривень або громадськими роботами від 100 до 200 годин. Ті ж самі дії, вчинені особою, яка вже була осуджена за злочин, передбачений цією статтею, – карається штрафом від 8500 до 17000 гривень або обмеженням волі на строк до 3 років.

Також згідно статті 198 Кримінального Кодексу України “Придбання або збут чи зберігання майна, завідомо здобутого злочинним шляхом, – карається арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо Вам відомі будь – які факти злочинних діянь, пов’язані із незаконним обігом металобрухту, просимо повідомити про це за телефонами чергової частини Конотопського міського відділу міліції: 6-22-09, 6-20-09 або з мобільного безкоштовно 102!

Конфіденційність та анонімність гарантуємо!

Тетяна Кушнєрова, помічник начальника Конотопського міського відділу міліції
 

You may also like...