На Київщині розпочався сезон дачних злочинів

По закінченню дачного сезону, коли кияни повертаються до своїх квартир, для злочинців розпочинається сезон крадіжок у заміських будинках.

Зловмисники вигадують безліч способів проникнути у житло – ні замки, ані грати на вікнах не можуть стати їм на заваді. Одним власникам «щастить» на мілких крадіїв, ласих до консервації й картоплі. Інші ж можуть лишитися без техніки й будматеріалів.

Так, наприклад, нещодавно у Васильківському районі невідомі зламали замок дачного будинку 29-річного чоловіка і викрали 20 радіаторів опалення, перфоратор та газовий котел.

А ось у Бориспільському районі крадії пошкодили металеві грати на вікні дачі 36-річного киянина, після чого винесли насосну станцію.

Ще одним типом дачних злочинців є бомжі, які проникаючи до будинку, залюбки оселяються там на період відсутності хазяїна. У такому випадку дачник, приїхавши на черговий відпочинок, може вразитися відсутністю їстівних запасів, безладом, а в деяких випадках і слідами вогнища на підлозі. Про неприємний запах в оселі, якого не так-то й легко позбутися після подібних набігів, годі й казати…

Загалом же з початку 2009 року на території Київської області зафіксовано майже 200 дачних крадіжок. Але, за словами заступника начальника відділу організації управління державної служби охорони в Київській області майора міліції Василя Козоріза, у жодному з 2400 приватних будинків, які перебувають під охороною державної служби, злочинів скоєно не було. Як пояснив Василь Павлович, зазвичай правоохоронці прибувають на місце події від трьох до семи хвилин. Та й самі злочинці, швидше оберуть дачу, яка є найменш захищеною, тобто не має ні охоронців, ані сигналізації.

Для запобігання правопорушень, скоєних по відношенню до вашої власності, міліція радить не економити на якості дверних замків, решіток на вікнах та огорожах. І, звичайно ж, краще за все звернутися до компетентної охоронної служби, яка буде професійно дбати про ваше майно. А тим громадянам, які фінансово не можуть дозволити собі подібні міри застереження, варто завести собаку і познайомитися поближче з сусідами, які мешкають поруч впродовж усього року. Адже, як то кажуть, «береженого Бог береже»…

Любов Задорожна
, ВЗГ ГУМВС України в Київській області

You may also like...