Корупція по-одеськи або Як державне майно стає приватним

Працівники Головного управління боротьби з організованою злочинністю спільно з колегами УБОЗ ГУ МВС України  в Одеській області викрили протиправну діяльність посадовців державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство», які здійснили незаконне відчуження майна компанії на суму понад 400 мільйонів гривень.

Ще у 2003 році рішенням Господарського суду Одеської області було розпочато провадження про  банкрутство державної судноплавної компанії (далі ДСК) «ЧМП», а в лютому  2006 року  за рішенням кредиторів компанії  розпочалася процедура санації  – фінансова підтримка підприємства, яка дозволяє уникнути банкрутства та ліквідації.

Під час оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що ці особи, використовуючи реквізити  підприємств із ознаками фіктивності, та,  порушуючи план санації ДСК «ЧМП», Закон України «Про поновлення платоспроможності боржника або признання його банкрутом», без проведення відкритих торгів, узгодження з комітетом кредиторів і Міністерством транспорту та зв’язку України, виготовили незаконні інвестиційні договори з державною судноплавною компанією «Чорноморське морське пароплавство». За цими  договорами фіктивні фірми взяли на себе частину боргових зобов’язань компанії на суму понад  30 мільйонів гривень. Внаслідок цього вони  отримали право власності на нерухоме майно ДСК «ЧМП». Серед об’єктів, які незаконно було передано,  –   Міжрейсова база моряків площею  понад 13 гектарів, яка знаходиться поруч із центральним пляжем «Аркадія», адміністративний будинок по вулиці Дерибасівській площею п’ять тисяч квадратних метрів, «Чорноморський яхт-клуб», пансіонат ветеранів флоту та інші. Ринкова вартість цих об’єктів станом на 2006 рік становила майже 400 мільйонів гривень. Відповідно на сьогоднішній день вартість цього майна значно вища. 

Наразі за цим фактом Чорноморською транспортною прокуратурою порушено кримінальну справу за статтею 365  «Зловживання владою або службовим становищем» Кримінального кодексу України та проведено першочергові слідчі дії. На майно державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство» накладено арешт.

ДЗГ та МД МВС України

You may also like...