В Черкасах затримано злочинців, які причетні до ряду резонансних злочинів

Завдяки своїм злагодженим професійним діям працівники карного розшуку отримали справжній новорічний подарунок. При перевірці 2 місцевих жителів 1981 і 1979 року народження, затриманих за підозрою у скоєнні вбивства черкаського таксиста було встановлено, що вони причетні ще мінімум до двох тяжких злочинів: напад на інкасаторську машину в Руській Поляні та пограбування інкасаторської машини в Геронимівці, під час якого було вбито інкасатора. Це факт беззапечно підтверджували речові докази, вилучені в домоволодінні одного із затриманих. 

Чим далі розплутувався клубок тяжкої справи, тим неймовірніші виявлялися факти. Двом молодим чоловікам вдавалось довго не попадатися в поле зору правоохоронців, вони вдало маскувалися й перестраховувалися, додержувалися строгої конспірації. Ні в кого не викликали підозру, й навіть люди з найближчого оточення не могли повірити, що добропорядні на вигляд чоловіки здатні на скоєння таких тяжких злочинів. А товаришів пов’язувала велика таємниця, а окрім неї – бізнес. Обоє торгували на місцевому ринку різним крамом і вважалися підприємцями середньої ланки. Та раптом одному з них спало на думку, що вони варті більшого. Надихнули також розповіді про солодке життя «гопників». Чоловік поділився планами з товаришем й запевнив його, що якщо добре підготуватися, то все вийде якнайкраще. Той довго не вагався…

До розбійного нападу в с.Руська Поляна готувалися довго й наполегливо. В місцевому магазинів працювала мати одного з затриманих. Тож чоловік вивідав у родички суми виторгу, час, коли приїжджають інкасатори та інші деталі. Окрім того, спільники майже щоденно відслідковували магазин. Менш ніж за місяць вони вже знали навіть постійних покупців.

Коли того злощасного дня молодий інкасатор відчув холодний ствол обрізу біля своєї скроні, єдиною думкою було: «Тільки б вижити!». Зловмисників не цікавив інкасатор, їм потрібні були виключно гроші, які вони й отримали від насмерть переляканого водія. За мить вже щодуху мчали з місця злочину. Щоб замести сліди автівку, на якій їхали «на справу» залишили в лісосмузі, а самі, як ні в чому не бувало, сіли на приміський автобус й поїхали Білозір’я, де мешкав один із нападників, ділити здобич. Такий нечуваний успіх окрилив зловмисників, вони не відчували себе від щастя. Збадьорені, зразу ж почали готувати новий план.

Наступний об’єкт вибрали більш серйозний – поштове відділення в с.Геронимівка. Серйозніший об’єкт – серйозніша підготовка. Спільники розрахували все до найменших деталей. Не розрахували тільки одного: інкасатор виявиться не слабодухий. Його не злякає постріл в повітря, і він кинеться захищати доручену йому готівку. Коли нападник помітив рух інкасатора, щоб дістати зброю, негайно вистрілив йому в живіт. Поранення виявилося смертельним. Бандитам потрібно було якнайшвидше зникнути з місця скоєння злочину. Злодії заштовхали водія інкасаторського автобуса до салону, доїхали до Оршанця, забрали свою зброю, пістолет Макарова інкасатора та гроші, і щоб замести сліди 2 доби блукали лісом.

В Білозір’ї знову поділили здобуте, зброю закопали на занедбаному дворищі, і спокійно продовжили торгувати на базарі. Один із нападників повністю виплатив кредит та накупив краму на продаж, а інший придбав нову автівку. А щоб відвести підозри, зареєстрував її в Луганській області.

Як розповідає начальник ГУМВС України в Черкаській області генерал-майор міліції Микола Лушпієнко, правоохоронці буквально по крупинці збирали інформацію, яка могла б вивести на слід зловмисників. Відпрацьовувалися будь-які версії.

А тим часом вдоє підприємців готувалися до чергового злочину. Вони напружено шукали нову жертву, збираючи інформацію про грошовитих земляків. Кров на руках не запинила лиходіїв. Вони відчували себе всесильними. Вбити людину виявилося не складніше ніж роздушити павука.

Про наступну жертву один із злочинного дуету дізнався випадково. Місцевий таксист щойно продав автомобіль, тож у нього з’явилася кругленька сума американських доларів. Щоб заволодіти нею двійця викликала таксі й попросила відвести їх в с.Бузуків. Злодії розраховували, що при чоловікові обов’язково має бути паспорт, де записана домашня адреса та ключі від квартири. Тож вбивши його, вони зможуть безперешкодно заволодіти виручкою за автівку. Злодії застрелили таксиста зі зброї, відібраної у вбитого інкасатора. Та тут їх спіткала невдача. Попри свої надії, у речах застреленого чоловіка вони не знайшли паспорта з адресою квартири й залишилися ні з чим.

Тіло 52-річного чоловіка з трьома вогнепальними пораненнями в голову було виявлено між селами Степанки й Бузуків. На місці злочину правоохоронці знайшли 2 гільзи, які за свідченнями експертів були саме з пістолета Макарова. Коло замкнулося. При відпрацюванні оперативної інфомації, працівники міліції вийшли на слід двох підприємців-перевертнів. Одного з них затримали просто вдома. Іншому також не вдалося уникнути наручників. Працівники міліції вилучили ПМ інкасатора та закопаний на занедбаному подвір’ї обріз.

 Затриманим предявлено звинувачення по 2 розбійних нападах і 2 вбивствах. Наразі вони перевіряються на причетність до скоєння інших злочинів. Триває слідство.

ВЗГ ГУМВС України в Черкаській області
 

You may also like...