За перший місяць нового року з банківських установ «вивітрилося» 157 мільйонів гривень

У січні цього року працівниками органів внутрішніх справ викрито 350 злочинів у сфері банківської діяльності із загальною сумою збитків майже 157 мільйонів гривень. Кожен четвертий викритий злочин зі збитками понад 100 тис. Значна питома вага серед них належить шахрайству з фінансовими ресурсами. Близько 80% таких злочинів учиняється керівниками приватних структур та фізичними особами, які з метою заволодіння грошовими коштами надають до банків недостовірну інформацію й незаконно отримують кредити, зокрема на підставних осіб, реалізують заставне майно тощо 

Так, лише у Донецькій області протягом січня за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю Єнакіївського міськвідділу внутрішніх справ порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.4 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство), стосовно посадових осіб одного з заводів, які надали до міської філії комерційного банку неправдиві відомості щодо наявності заставного майна й незаконно отримали кредит у сумі 19,4 млн. грн. Зловмисникам загружає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна.

Працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю Ворошилівського райвідділу Донецького міськуправління внутрішніх справ задокументовано злочин, передбачений ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Як наслідок, порушено кримінальну справу стосовно семи приватних підприємців, котрі надали до місцевої філії неправдиві відомості про доходи й незаконно отримали кредити на загальну суму майже 16 млн. грн. У цьому випадку їм загрожує покарання теж у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна.

У Макіївському районі за матеріалами оперативників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу стосовно директора приватного підприємства, який, зловживаючи службовим становищем, підробив та надав до місцевої філії комерційного банку сфальсифіковані бухгалтерські документи про доходи й незаконно отримав кредит у сумі 600 тисяч доларів США (понад 3 млн. грн.). Правопорушникові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 6 років.

Службові особи деяких банків розкрадають кошти вкладників, що знаходяться на депозитних рахунках, при цьому підроблюючи банківські документи по переказу грошових коштів на розрахункові рахунки інших суб’єктів господарювання, які знаходяться у змові зі службовими особами банків.

Так, на Закарпатті за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Мукачівського відділення філії одного з комерційних банків, які шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення неодноразово оформляли кредитні договори на громадян (загальна сума понад 300 тис. грн.), а у подальшому – їх привласнили. Зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 5 років.

В АР Крим за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч.4 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) відносно начальника відділення місцевої філії акціонерного банку, яка торік, шляхом складання фіктивних документів, незаконно заволоділа 178 тис. грн. вказаної банківської установи. У разі визнання судом її винною вона отримає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 8 років.

А на Буковині за матеріалами оперативників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.191 Кримінального України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), відносно посадових осіб одного з відділень Чернівецької філії комерційного банку, які всупереч вимогам Закону України «Про банки та банківську діяльність», шляхом незаконного втручання в автоматизовані програмні комплекси, привласнили понад 140 тис. грн. вкладників зазначеного відділення. І в цьому випадку їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 8 років.

Департамент Державної служби боротьби
з економічною злочинністю МВС України

 

You may also like...