Мобільний бізнес «погорів» від власної довіри

«Завжди знайдуться ті, хто завдадуть болю. Треба продовжувати вірити людям, але бути трішки обережнішим» – саме такий відомий висловом заспокоює себе 20-річний підприємець з Лебедина, мобільний бізнес якого ледь не «погорів» від власної довірливості. Компаньйон, якому він цілковито довіряв, фактично його обікрав… П’ять мобільних телефонів поклали край партнерським відносинам. Сьогодні нечистий на руку «ділок» дає пояснення правоохоронним органам, які кваліфікують його дії як шахрайські. А невдаха-бізнесмен підраховує збитки і вчить основи підприємницької діяльності. 

Олександр нещодавно вирішив займатися приватною справою. Він вважав, що краще бути самостійно забезпеченим чоловіком, аніж здобувати вищу освіту. Коли закінчив школу, поставив за мету для себе – відкрити власний бізнес. «Що треба для власної справи – лише гроші, щоб почати, а далі будуть самі прибутки» – вважав Сашко. Та прорахувався. Як виявилося, для того, щоб вести бізнес одні лишень гроші не допоможуть, потрібні хоча б елементарні знання основ підприємницької діяльності.

Усі знайомі, які дізналися, що Сашко торгує «мобілками» почали звертатися до нього, аби той якомога подешевше продав їм телефони. Довірливий молодий чоловік без жодних вагань віддавав товар не отримуючи прибутку. Через кілька місяців Олександр зрозумів, що у нього справи йдуть не вгору, а ще далі вниз. Він навіть, не міг розрахуватися з кредитами, які брав для відкриття своєї торгової точки.

І тут йому пощастило. Його колишній однокласник запропонував Сашку брати у нього під реалізацію мобільні телефони. Домовилися вони так – хлопець брав у підприємця телефони безкоштовно, продавав своїм знайомим, а потім більшу частину грошей віддавав Олександру, а решту залишав собі.

Перший телефон одразу ж юнак продав, гроші як і домовлено було поділили.

Молодому підприємцю сподобалося таким чином гроші заробляти, тому віддав хлопцю ще чотири «мобілки». І ось тут то він і помилився. Колега по бізнесу виявився звичайним шахраєм. Спочатку він ввійшов у довіру, а потім отримав те, що бажав і просто банально зник. Коли «горе-бізнесмен» зрозумів, що він втратив, одразу ж звернувся до правоохоронців. Ті, у свою чергу, швидко знайшли підозрюваного. Молодий чоловік у скоєному злочині зізнався, телефони він продав своїм знайомим, а гроші витратив на власні забаганки.

Тепер міліціонери порушили проти нього кримінальну справу за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України, що передбачає обмеження волі на строк до трьох років. А Олександр готується до здачі екзаменів, щоб потрапити до університету на економічний факультет: «Спочатку вивчу теорію, а потім перейду до практики». 

Анна Скоробагата, СЗГ ГУМВС України, в Сумській області

You may also like...