Суддя ВАКС зменшила заставу ексголові податкової Насірову на ₴416 млн.

16 травня слідча суддя ВАКС Лариса Задорожна зменшила заставу ексголові ДФС Роману Насірову із 523 млн грн до 107 млн грн.

Як повідомляє Центр протидії корупції, сталося це якраз у той час, поки увага багатьох людей була прикута до викриття багатомільйонної корупції у Верховному Суді. Можливо такий таймінг є простим співпадінням, але обурює у цій ситуацій інше.

По-перше, рішення Задорожної повністю суперечить ухвалі слідчої судді Мовчан, яка ще місяць тому при продовженні запобіжного заходу залишила Насірова під вартрю до 5 червня із заставою у 523 млн грн.

По-друге, слідча суддя Мовчан тоді вказала, що сума саме у 523 млн грн може забезпечити належну поведінку Насірова, запобігти встановленим судом ризикам та є достатнім стимулюючим фактором для Насірова виконувати свої обов’язки. Неясно, що ж такого змінилося, що Задорожна раптово взяла і зменшила цю суму у понад 4(!) рази.

По-третє, слідча суддя Мовчан в тому ж рішенні дійшла висновку, що 523 млн грн НЕ Є ЗАВІДОМО НЕПОМІРНИМ для Насірова. Більше того, 8 травня апеляція ВАКС залишає це рішення без змін. Однак Задорожній це не заважає “скинути” 416 мільйонів.

По-четверте, захист подавав клопотання не про зменшення застави, а про зміну запобіжного заходу на нічний домашній арешт. При цьому в обґрунтуванні йшлося лише про те, що у Лук’янівському СІЗО немає бомбосховищ і те, що Насіров потребує медичного обстеження, хоч і має задовільний стан здоров’я.

По-п’яте, згідно з опублікованого звіту про авторозподіл Задорожна була єдиною суддею, на яку могло бути визначено розгляд клопотання. Цікаво, куди поділася слідча суддя Мовчан? Припускаємо, що за класикою у неї була відпустка або відрядження і те, що саме в цей час захист подав клопотання про зміну запобіжки, банальний збіг обставин.

Станом на сьогодні Насіров все ще залишається в СІЗО. І якщо вірити попереднім заявам захисту, то він має можливість сплатити лише трохи більше 9 млн грн. Майбутні події покажуть, так це чи ні.

Як відомо, Насірова підозрюють у ймовірному одержанні понад 722 млн грн неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ фірмам агробарона Бахматюка.

 

You may also like...