В Офісі Зеленського заперечили причетність України до вибухів на «Північних потоках»

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відкинув інформацію про причетність України до підривів на газогонах «Північний потік».

Про це він сказав у коментарі Reuters.

«Такий акт можна здійснити лише за наявності великих технічних і фінансових ресурсів… і хто мав це все на момент підриву? Тільки росія», — зазначив Подоляк у своєму письмовому коментарі.

Він заявив, що Україна не отримала жодної стратегічної чи тактичної переваги від вибухів.

Видання Wall Street Journal, яке напередодні опублікувало матеріал про підриви, писало, що після атаки у світі підскочили ціни на енергоносії. Німеччина та інші країни намагалися націоналізувати підрозділи російського «Газпрому» у спробі гарантувати постачання енергоресурсів.

Досі Німеччина платить близько мільйона доларів на день тільки за оренду плавучих терміналів для зрідженого природного газу або СПГ, які лише частково замінили російські газові потоки, що проходили по Nord Stream.

Високопоставлений німецький посадовець заявив WSJ, що «атака такого масштабу є достатньою причиною для активації положення про колективну оборону НАТО», але критична інфраструктура була підірвана країною, «яку ми підтримуємо масовими постачаннями зброї та мільярдами готівки».

Що відомо про підрив на «Північних потоках»?

27 вересня 2022 року стало відомо про витік на газопроводі «Північний потік 2». Через кілька годин Данія та Швеція повідомили про два витоки на газопроводі «Північний потік 1» у Балтійському морі. А через два дні стало відомо ще й про четвертий витік. Обидва російські газопроводи є важливими для транзиту газу з рф.

У Німеччині та ЄС запідозрили, що причиною витоку є диверсія. У ЄС попередили, що будь-яке навмисне порушення європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним, тому на це потрібно рішуче відповісти.

росія звинуватила у вибухах Велику Британію, а згодом і США. Данія, Німеччина та Швеція почали розслідування щодо проривів. Проте росія вважає їх упередженими та вимагає розпочати нове.

У березні 2023 року видання New York Times із посиланням на «дані розвідки, перевірені офіційними особами США»повідомило, що атаку на газопроводи «Північний потік» минулого року здійснила певна «проукраїнська група».

Президент України Володимир Зеленський відкинув звинувачення про нібито причетність України до вибухів.

Та згодом інші ЗМІ також заявили про «український слід». Wall Street Journal зокрема писало, що операцію спершу усно погодив президент Володимир Зеленський, а після попередження від ЦРУ вирішив скасувати її. А втім, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний продовжив її.

В СБУ заперечили причетність України до диверсії та заявили, що Зеленський, зокрема, «не схвалював здійснення будь-яких подібних дій на території третіх країн і не видав відповідних наказів».

А Валерій Залужний, нині посол України у Великій Британії, відповів, що йому нічого не відомо про жодну таку операцію, і що будь-які припущення про протилежне є «простою провокацією». Він додав, що ЗСУ не уповноважені виконувати закордонні місії, і тому він не був би залучений до них.

Видання Times заявило, що західна розвідка місяцями знає ім’я приватного спонсора підривів з України, однак його імені не розголошують, щоб захистити Україну, зокрема вберегти від публічної сварки з Німеччиною, яка барилася з важливою військовою допомогою. За даними видання, цей підозрюваний українець не пов’язаний з урядом. // hromadske

You may also like...