15 років ув’язнення отримав харківʼянин, який передав фсбшникам дані про українських захисників

За принципової та послідовної позиції прокурорів Харківської обласної прокуратури суд апеляційної інстанції залишив без змін вирок 60-річному чоловіку, якого визнано винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Прокурори довели, що наприкінці 2022 року харків’янин, який працював охоронцем паркувального майданчика, налагодив контакт через месенджер «Telegram» з оперативним співробітником фсб рф у московській області, який з жовтня 2022 року входить до складу тимчасової оперативної групи російської спецслужби у бєлгородській області. Від росіянина чоловік отримав завдання для проведення підривної діяльності проти України, на що погодився.

З метою дотримання вимог конспірації та унеможливлення виявлення силами безпеки України фактів взаємодії харківʼянина із представником рф ними були вироблені та узгоджені заходи безпеки, які полягали у використанні для спілкування виключно додатку «Telegram», періодичному видаленні листування, зміні облікових записів, з яких ведеться спілкування, використанні умовних фраз та позначень тощо.

Чоловік стежив у Харкові за українськими захисниками: намагався встановити місця їхньої дислокації та проживання, а також маршрути пересування військової техніки. Він збирав інформацію про командирів спецпідрозділів ЗСУ, співробітників Служби безпеки України та військових льотчиків. Розвіддані харківʼянин передавав, додаючи медіафайли з прив’язкою до місцевості.

Крім того, агент надавав російському куратору інформацію про об’єкти критичної оборонної промисловості у Харкові для подальших ракетних ударів.

У березні минулого року правоохоронці викрили зрадника, йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

У судовому засіданні чоловік пояснив, що народився і виріс в СРСР, і не вважає, що скоїв злочин. Він також додав, що не може ділити на частини «свою велику батьківщину СРСР». Своє майбутнє засуджений хоче повʼязати з країною, в якій не буде війни, при цьому для нього не має значення, чи буде це Україна, чи рф.

Вироком Комінтернівського районного суду м. Харкова чоловіку було призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Сторона захисту подала апеляційну скаргу, в якій просила помʼякшити вирок. Проте колегія суддів Харківського апеляційного суду підтримала позицію обласної прокуратури та залишила вирок без змін, а апеляційну скаргу — без задоволення.

Досудове розслідування проводив СВ Управління СБУ в Харківській області. Оперативний супровід — Департамент контррозвідки СБУ.

Харківська обласна прокуратура

You may also like...