Батька, чий син звинувачується у зґвалтуванні, виправдали від підкупу слідчого

Менський районний суд Чернігівської області виправдав громадянина Федеративної Республіки Німеччина у пропозиції тa наданні неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 5 березня.

У квітні 2023-го молодому чоловікові, який є громадянином Німеччини, оголосили підозру в зґвалтуванні неповнолітньої. Його батьки прибули в Україну і пішли до слідчого начебто, щоб отримати дозвіл на побачення. Крім того, син вʼїхав в Україну на авто, строк перебування якого на території України, за Митним кодексом обмежений. Щоб уникнути штрафу, батько вирішив самостійно вивезти автомобіль. Але потрібна була довідка від слідчого. Слідчий пообіцяв потрібні документи, але чомусь став зволікати під надуманими приводами і це наштовхнуло чоловіка на думку, що треба заплатити.

Батько підозрюваного сам уродженець України і зі слідчим спілкувався російською.

Сидячи в мащині, він передав слідчому клаптик паперу з надписом « Какая сумма надо для… (наступні два слова нерозбірливо). На запитання, що мається на увазі відповів: «За содействие. За любое содействие» і, виходячи з машини додав: «Я с благодарностью, с хорошей благодарностью». Під час одної з зустрічей він прямо запитав, що він винен за послуги, на що слідчий відповів, що він жодних послуг не надавав. Тоді чоловік виклав із кишені мобільний телефон, показуючи, що розмову не записує. А також зробив жест, а саме потер подушечками великого, вказівного та середнього пальців начебто натякаючи на грошову винагороду.

Із розмов видно, що працівник поліції постійно наполягав на конспірації, нарікав, як сильно переживає, щоб не втратити роботу і хотів почути від батька хлопця, за що конкретно він  хоче заплатити. Одного дня співрозмовник зі словами «Давай взял быстренько, быстренько» засунув йому конверт у руку і пояснив, що гроші за те, щоб справа його сина закінчилася якомога мʼякше. Після цього хабародовець був викритий.

У судовому засіданні чоловік вину не визнав і говорив, що слідчий його спровокував, коли під надуманими приводами. На початку травня йому нібито зателефонували з невідомого номера та сказали: «Передаю вам, что нужно дать ментам деньги». Він не надав цьому значення і дзвінок не зберіг. А ще через день йому подзвонили і попросили вийти на вулицю, кажучи, що мова піде про сина. На вулиці чекав молодий чоловік, який миттєво прикрив обличчя рукою та попросив вимкнути ліхтарик, після чого повідомив, що 8 травня 2023 року о 9 ранку слідчий чекатиме його в своєму кабінеті. Він поцікавився, по якому питанню, на що незнайомець відповів, що такі питання вирішуються віч-на-віч, без свідків. Після цього чоловік зателефонував слідчому, який одразу відповів і вони спланували зустріч на наступний ранок.

Щодо потирання пальців обвинувачений пояснював, що має защемлення середнього нерва і це викликає оніміння пальців, такий недуг потребує періодичного масажу кінчиків пальців, що інколи люди сприймають за жест «скільки». Слідчий видав йому довідку, але без печатки, кажучи, що печатку треба поставити у відділенні поліції в черговій частині, де він він чергуватиме через два дні. На наступній зустрічі під приводом поставити печатку він дав поліціянтові гроші. Чоловік у суді визнав, що вчинив неправильно, але переконував, що до цього його спонукав сам слідчий своєю підозрілою поведінкою. Він не знав як повідомити про це поліцію, адже там працюють колеги цього слідчого і йому ніхто не повірить.

Доказів того, що хтось приходив до чоловіка напередодні зустрічі зі слідчим немає. Але він сам згадує про це у розмові з працівником поліції.

— Вы ко мне приезжали?

— Нет.

— Тогда значит кто-то под Вас копает что ли. Слушайте. Звонок раздается. Мы хотим поговорить по поводу Вашего сына. Поздно, очень поздно, темно. Я выхожу на улицу, стоит у калитки молодой человек, видимо машина где-то дальше стоит, я не вижу, потому что он в пиджаке, а холодно, видно что он не замерзший, светлый такой пиджак, нашего роста, моложе нас и говорит: «N может встретиться с Вами в понедельник утром». Я говорю по какому вопросу, на что он отвечает: «Такие вопросы решаются только без свидетелей». Я поэтому и посчитал, что если это Ваш человек…

— Ну может и наш сотрудник, я их просто не знаю.

Суд вважає, що чоловіка спровоували до передачі хабара. Ще при першій зустрічі обвинувачений окреслив слідчому своє бажання побачитися із сином та отримати довідку для перетину автомобілем кордону. Але слідчий відмовив у цьому, посилаючись на велике навантаження і почав створювати передумови, щоб схилити чоловіка до пропозиції та надання неправомірної вигоди.

У період із 18 квітня по 8 травня 2023 року чоловік жодного разу не шукав зустрічі зі слідчим, не телефонував йому. У кінці квітня, будучи присутнім на слідчих дій у рамках кримінального провадження свого сина, він бачився зі слідчим, вони близько 30 хвилин спілкувалися наодинці і жодних натяків на пропозицію неправомірної вигоди начебто не було.

Частково це підтвердив і сам слідчий. Даючи показання у суді, він пояснив, при першій зустрічі чоловік не висловлював йому конкретну пропозицію неправомірної вигоди, проте він вирішив написати рапорт, оскільки фразу «що я винен за послуги» сприйняв як таку, що свідчить про бажання надати неправомірну вигоду.

Тільки після візиту таємничного незнайомця у вечірній час, який попередив, що слідчий зустрінеться із ним у найближчий понеділок без свідків, чоловік заговорив про неправомірну вигоду, зробив характерний жест пальцями і, зрештою, передав гроші.

Версія, що ініціатором всіх зустрічей був обвинувачений спростовується дослідженими в судовому засіданні доказами. Дійсно, у більшості випадків обвинувачений телефонував слідчому, але цьому передували попередні їх домовленості про те, що чоловік може або повинен зателефонувати працівнику поліції.

9 квітня, сидячи в машині обвинуваченого, прочитавши папірець із написом «Какая сумма надо…», слідчий не виказав здивування чи обурення, не попередив співрозмовника про кримінальну відповідальність, а навпаки наполегливо допитувався, за що саме пропонуються гроші, що він повинен зробити. Така поведінка слідчого ще більше підбурювала чоловіка до надання слідчому неправомірної вигоди. Почувши, що чоловік має тисячу євро, слідчий пообіцяв зателефонувати ввечері або наступного дня зранку, після вивчення матеріалів кримінального провадження, щоб домовитися про час та місце наступної зустрічі. Окрім того, слідчий нагадав про необхідність поставити печатку на довідці у відділку поліції, кажучи, що наступного дня що він буде на роботі, а тому чоловік може зателефонувати саме йому.

Отже, можна дійти висновку, що слідчий був зацікавлений у спілкуванні та у подальших зустрічах з обвинуваченим, зокрема, і у позапроцесуальний спосіб. Зустріч 11 травня 2023 рок не була для слідчого неочікуваною. Навпаки, дізнавшись, що чоловік має 1000 євро, наступну зустріч слідчий призначив йому у затишному і безлюдному місці.

У матеріалах справи був запис розмови чоловіка із невстановленою особою. Незнайомець запитує «Теперь на счет ментам деньги, кому, зачем?», на що обвинувачений відповідає: «Ну не, там видимо что не так поняли». Співрозмовник реагує: «Да, тебе видимо кто-то неправильную информацию дает, на счет ментам деньги давать, может кто-то дает не правильную информацию». Далі вони обговорюють питання з приводу необхідності залучати ще одного адвоката у справі про зґвалтування. Обвинувачений розповідає: «Сегодня ездил в Сосницу (судова справа про зґвалтування слухається у Сосниці – ред.), как тебе это сказать, в карманах не пусто, знаеш; завтра у меня встреча». Співбесідник попереджає: «Смотри по телефону может быть прослушка, меняй симкарты… И смотри телефон. У меня там второй телефон лежит, в этой шухляде, там в нем есть симкарта, там его просто включай и можешь звонить, твой номер скорее всего слушают. Так что об этой встрече, где ты с кем будеш договариваться, звони з другого номера, понял?».

На думку суду, це неналежний доказ у частині спілкування з абонентами, які не є учасниками даного кримінального провадження і зміст таких розмов не стосується обставин у цій справі.

Усі докази, отримані у результаті провокації, суд визнав недопустимими.

Обвинуваченого виправдали у звʼязку із недоведеністю, що в його діянні є склад кримінального правопорушення.

Щодо сина, звинуваченого у зґвалтуванні, судовий розгляд триває. Він перебуває під домашнім арештом.

You may also like...