Спір через землю призвів до замаху на вбивство сім’ї сусідів і 11 років тюрми

Шишацький районний суд Полтавської області засудив чоловіка до 11 років позбавлення волі за замах на вбивство трьох людей.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 17 грудня.

У 2007 році Миргородська міська рада дала дозвіл обвинуваченому на розробку технічної документації на 4 сотки землі. Але громадянин зволікав і документи так і не підготував. У 2010-му міськрада дала дозвіл на виготовлення проекту землеустрою цієї ж ділянки сусідові, який через 2 роки успішно приватизував землю. Це викликало сильну ворожнечу між сім’ями і судовий спір.

18 червня 2020 року Полтавський апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції, яким обвинуваченому було відмовлено в його оскарженні передачі землі сусідові.

Суд пояснював, що позивач вчасно не розробив документацію на ділянку і не звернувся для її затвердження. Натомість правом безоплатно отримати землю скористався його сусід і міська влада мала повноваження нею розпорядитися.

Є позиція Верховного суду, що дозвіл на розробку проекту землеустрою означає дозвіл вчинити певні дії щодо землі і рішення про надання такого дозволу не є правовстановлюючим актом і не гарантує набуття права власності чи користування на земельну ділянку.

Чоловік на судовому засіданні щодо землі не був, але дізнався про результат телефоном від свого адвоката. Після цього того ж дня у нього нібито визрів остаточний намір на вбивство своїх сусідів — господаря, господині та їх сина. Обвинувачений дочекався їх повернення із суду в Полтаві. Спочатку він кинув через паркан трилітрову банку, щоб сусіди звернули увагу і на шум вийшли на ґанок. Слідом за банкою на сусідське подвір’я полетіла ручна осколкова граната. Стався вибух.

Машини швидкої забрали не тільки сусідів, які дивом залишились живі, а й обвинуваченого, який отримав незначне поранення спини, але наполягав на своїй госпіталізації.

Пізніше фельдшер і ще один мешканець вулиці пригадували, що від’їжджаючи обвинувачений заявив: «Оце шухеру наробив, ментам хоч робота буде».

У слідчому ізоляторі негласними слідчими діями зафіксовано, як підозрюваний розповів співкамернику, що збирається уникнути покарання, посилаючись на психічне захворювання. Але психіатрична експертиза підтвердила, що чоловік здоровий.

У судовому засіданні обвинувачений намагався довести власну невинуватість. Він розповідав, що вийшов з банкою, щоб налити собаці води. На подвір’ї він став підглядати за сусідами у шпарину в паркані. Чоловік стверджував, що гранату тримав у руках сусідський син. Начебто саме потерпілі йому погрожували і тоді він кинув у них банкою і побіг в хату, а далі пролунав вибух.

Але, за висновком експерта, такий варіант є неможливим з огляду на характер ушкоджень на місці події і відсутність слідів детонації на одягу та взутті потерпілих, які перебували на деякій відстані від епіцентру вибуху, яка може обчислюватись кількома метрами.

Суд переконався, що між сусідами довго існували неприязні стосунки матеріалах справи є дані, що потерпілі (батько і син) у 2019-му засуджувалися до штрафу за легкі тілесні ушкодження своєму сусідові, з яким мають конфлікт за земельну ділянку.

У 2015 році син обвинуваченого отримав 240 годин громадських робіт за побиття сусідського сина.

Обвинувачений проходив перевірку на поліграфі і його психофізіологічні реакції показали, що є достовірними свідчення, що він особисто не причетний до вибуху і граната йому не належить. Аналогічні результати поліграф показав і щодо сина сусіда, на якого обвинувачений намагався перекласти провину. Тому суд оцінював дані поліграфу лише в сукупності з іншими доказами.

Дії чоловіка кваліфікували як незаконне придбання та зберігання вибухового пристрою і незакінчений замах більше двох осіб.

Суд визнав обвинувачення доведеним і призначив 11 років позбавлення волі. Трьом потерпілим, які отримали легкі тілесні ушкодження і середнього ступеня тяжкості, стягується моральна компенсація — 120, 150 і 180 тисяч гривень.

За місцем проживання цього чоловіка також знайшли залишки боєприпасів, зокрема, відстріляний тубус від гранатомету, шість уламків мінометних мін зі слідами іржі та корозії часів ВВВ без вибухової речовини, частина снаряду 45мм зі слідами іржі та корозії часів ВВВ без вибухової речовини, металевий кастет, два штик ножі та ін.

You may also like...