У Житомирі юристку виправдали від звинувачень у підкупі голови ВЛК

Корольовський районний суд міста Житомира виправдав юристку, звинувачену в корупції.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 7 березня.

У січні 2023 року лікар-психіатр поліклініки військової частини, який є членом військово-лікарської комісії, зателефонував голові комісії та повідомив, що в його кабінеті юристка залишила тубус з-під чаю, в якому були долари. Банку чаю жінка залишила начебто ще кілька днів тому і лікар сприйняв це як прояв гостинності і всередину не заглядав. Лікар відкрив банку, коли вирішив попити чаю, і побачив там файли з грошима. Він відніс тубус у кабінет керівника і в подальшому про інцидент були сповіщені командир військової частини та правоохоронні органи.

1 лютого 2023 року в кабінет голови ВЛК начебто зайшла юристка, поклала йому на стіл конверт і вибігла. На той момент уже було відомо про банку з-під чаю і посадовець не став чіпати конверт, а зателефонував слідчому, який приїхав і вилучив конверт, в якому були 200 доларів.

Паралельно на юристку написали заяви два її клієнти-військовослужбовці, які після травмування проходили військово-лікарську комісію. Офіційно за договором послуги юристки коштували 4500 гривень, але потім клієнти ще мали доплачувати їй і ці гроші нібито призначалися лікарям.

Один із військовослужбовців під контролем правоохоронців встиг передати 250 доларів як половину від обумовленої суми, а інший 300 доларів, після чого юристку затримали.

Жінку звинуватили в передачі неправомірної вигоди голові військово-лікарської комісії (ч.1 ст.369 ККУ), а також в одержанні коштів для третьої особи за вплив на прийняття рішення (ч.2 ст.369-2 ККУ).

Юристка вину не визнала. Повідомила, що була знайома з головою ВЛК, оскільки як волонтер допомагала залучати від підприємств кошти для ремонту шпиталю. Вона заперечувала, що приносила лікарям гроші в тубусі з-під чаю і в конверті. Сказала, що лікар-психіатр обмовляє її, оскільки про нього самого ходили чутки, що він пропонував військовослужбовцям платити за отримання висновку щодо списання з військової служби.

Обвинувачена підтвердила, що як фізична особа-підприємець надавала юридичну допомогу військовослужбовцям у військовому шпиталі. Гроші від них вона отримувала виключно для себе за виконану роботу.

У підсумку жінку виправдали повністю. Суд вважає, що не доведено, що саме вона залишила гроші в тубусі з-під чаю в кабінеті лікаря-психіатра з метою їх передачі голові військово-лікарської комісії. Медсестра, чиє робоче місце знаходиться у кабінеті лікаря-психіатра, не помітила, щоб юристка заносила туди чай або каву. Немає інших очевидців цього, окрім самого лікаря. На тубусі з-під чаю і грошах правоохоронці будь-якої слідової інформації, як-то відбитків пальців рук, наявності букального епітелію, слідів запаху тощо, не шукали. У розмовах юристки зі свідками, які записано у результаті негласних слідчих дій, про залишення грошей у кабінеті лікаря не йдеться.

Аналогічно самі лише показання голови ВЛК, що ця жінка залишила в його кабінеті конверт із грошима, не доводять її винуватість поза розумним сумнівом.

У розмовах із клієнтами юристка вживає вислови «плюс пʼятсот буде…не я одна там буду задіяна», «зараз надати половину…, щоб вони контролювали процес», «мені занести, комусь дати», «по тих питаннях, що ми з тобою вирішували з лікарями…», «за сприяння з нами ще символічно буде сто, щоб ще один лікар підписав», «піду терапевта попрошу, щоб рішення написав». На думку суду, ці фрази не свідчать про отримання юристкою грошей для голови військово-лікарської комісії.

Військовослужбовці у судовому засіданні не стверджували, що юристка висловлювала необхідність надання грошей саме для голови ВЛК.

Один із них пояснив, що йому не сподобалися озвучені юристкою суми грошей, які треба заплатити. Він зрозумів, що бажаний результат під час проходження ВЛК не отримає, а тому звернувся в поліцію та написав заяву щодо конфіденційної співпраці з правоохоронними органами.

Другий військовослужбовець вважав, що юристка нічого не робить, але просить гроші на додаткові витрати, склалося враження, що ці кошти призначалися для лікарів, але він точно не впевнений. Свідок припускає, що гроші вона просила для себе і вважає, що юристка не мала впливу на лікарів ВЛК. Як бойовий медик він бачив, що вона взагалі не розуміється у медичній документації. Оскільки відчув, що юристка вводить його в оману та не займається його справою, то звернувся до правоохоронних органів.

You may also like...