Пиріг був ідеальною військовою їжею

Сьогодні важко знайти когось, хто не любить пироги. Це одне з найпопулярніших в Україні і в світі блюдо, з яким багато хто познайомився ще в дитинстві, коли вранці прокидалися від запаху свіжої здоби з бабусиної печі.

Наприклад Америка завалена пирогами. За даними Американської асоціації пирогів, якби всі американські пироги, з’їдені за рік, були викладені в лінію, вони розтягнулися б навколо земної кулі. Щороку в американських продуктових магазинах продають пирогів на суму близько 700 мільйонів доларів. В Україні, за даними маркетологів компанії «Гама», одного з провідних виробників випічки, продажи пирогів почали також стрімко зростати. Школи, армія, медустанови купують пиріг, зробивши його кращим десертом для комплексних сніданків та обідів.

Історія пирога

Грекам приписують розробку першого пирога, який римляни швидко вкрали і поширили по всій Європі. Тісто було зроблено з борошна, води і оливкового масла, розкатане і покрито м’ясом і овочами, потім покрито іншим тістом і випечено.

Пиріг виконував свою головну функцію – годувати голодну армію завойовників, а рецепти пирогів зберігалися як військові секрети. Можна стверджувати, що, принаймні частково, римські армії, що завоювали Середземномор’я, мали в своєму раціоні пироги.

Пиріг був ідеальною військовою їжею. Він міг бути створений з інгредієнтів, отриманих на марші, запечений в нескладних печах, був поживним та смачним. Пироги можна було перевозити в возах і подавати відразу після битви.

Коли римська культура інтегрувалася в народи Північної Європи, пиріг став більше схожим на пиріг, який ми знаємо сьогодні. Масло вершкове і маргарин замінили оливкову олію і дозволили випічці зберегти більший об’єм.

Слід зазначити, що за часів Середньовіччя пиріг не був їжею простолюдинів. Це була їжа дворянства. Лорд і його гості на банкеті насолоджувалися начинками, в той час як товсті, важкі кірки зазвичай викидалися і споживалися слугами і рабами. Знову ж таки, це були, як правило, м’ясні пироги.

Фрукти в пирозі з’явилися приблизно в 13 столітті. Перша згадка про пиріг у пресі відбулася близько 1560 року в Англії.

Сьогодні варіантів тільки тіста існує кілька десятків, з яких на думку фахівців компанії «Гама», найпопулярніші пироги з листового тіста, а варіантів начинок ще більше, від класичних яблучних, вишневих і макових до різних м’ясних і овочевих. Тому й вибір звичайно не такий малий як у древні часи.

You may also like...