Гід покупця: як зрозуміти рецепт на контактні лінзи та інші важливі параметри

Наявність вади зору є звичайним явищем. Це може призвести до того, що людина погано бачить поблизу або далеко, або і те й інше. Іноді проблеми із зором можуть викликати головний біль і відчуття втоми в очах. Дефекти зору часто можна виправити за допомогою окулярів, контактних лінз або хірургічним шляхом,  відвідавши салон оптики та проконсультувавшись з офтальмологом.

салон оптики

Фото: opticaluxor.ua

Поширеними вадами зору є, наприклад, такі:

  • короткозорість;
  • гіперметропія, яку ще називають далекозорістю;
  • астигматизм;
  • ейджизм.

Експерти компанії “Оптика Люксор” зазначають, що тим хто веде активний спосіб життя, лінзи є  очевидним вибором.  Вони пропонують необмежене поле зору і в деяких випадках можуть коригувати  зір краще, ніж окуляри. Справа скоріше в тому, які вибрати.

Як зрозуміти рецепт на лінзи – і важливі параметри!

Той, хто хоче купити контактні лінзи, повинен знати необхідні параметри. Параметри контактних лінз можна знайти в рецепті на лінзи для зору, виданому офтальмологом (або оптометристом). Важливо зауважити, що рецепт на контактні лінзи та рецепт на окуляри не однакові.

Також майте на увазі, що дані оптометриста або офтальмолога не повинні бути старше року, оскільки з віком параметри очей змінюються.

Параметри лінзи, які потрібно знати

Кривизна (BC)

Основна крива контактної лінзи описує кривизну лінзи в міліметрах, щоб забезпечити максимально можливий комфорт під час носіння, тобто те, наскільки добре лінза сидить на оці. У нормі ці параметри знаходяться в межах 8-10 мм.

Діоптрій / Сфера (D/dpt./S/SPH/PWR)

Сфера – сила контактної лінзи. Одиницею вимірювання сферичної оптики є діоптрія, або D. Як правило, сферична оптика лінзи позначається знаком плюс (+) для далекозорості та знаком мінус (-) для короткозорості.

Діаметр (DIA)

Це значення є діаметром (або розміром) лінзи. М’які контактні лінзи мають більший діаметр від 13,00 до 15,00 мм, ніж жорсткі контактні лінзи від 9 до 10 мм.

Циліндр (CYL)

Величина циліндра потрібна для виготовлення контактних лінз від астигматизму. Це негативне значення, яке коригує кривизну рогівки.

Вісь (A/ACH/AXIS/AX)

Осьове значення необхідно у випадку астигматизму, щоб доповнити циліндр контактної лінзи. Він описує точне положення кривизни рогівки і надається в діапазоні від 0° до 180°. Зверніть увагу, що градус 0 також записується як 180. Значення 90 означає вертикальне положення ока, а значення 180 відповідає горизонтальному меридіану.

Додаткове значення

Додаткове значення — це різниця між діоптричним значенням для зору вдалину та діоптричним значенням для зору поблизу. Значення до 1,25 вважаються низькими, до 2,00 – середніми і до 3,00 – високими.

Як визначається рецепт на лінзи?

Значення контактних лінз визначаються оптиком або офтальмологом за допомогою різних тестів і методів вимірювання. Завдяки точному рецепту пацієнт може придбати правильні лінзи, важливо кожні 6-12 місяців перевіряти правильність усіх параметрів. Зір і очі можуть змінюватися кілька разів протягом життя, тому адаптація важлива. Якщо ви відчуваєте, що ваш зір змінився, вам слід негайно переглянути параметри контактних лінз.

Різниця між рецептом на лінзи та окуляри

Вони абсолютно різні, оскільки лінзи окулярів розташовані приблизно на відстані 12 міліметрів від очей, тоді як контактні лінзи розміщені безпосередньо на поверхні очей. Але все ж необхідно визначити обидва ці значення, щоб зробити ідеальні і окуляри і лінзи.

Отже, якщо ви також носите окуляри, будьте обережні, щоб не переплутати рецепти, купуючи нові контактні лінзи . Крім того, метод вимірювання для окулярів і контактних лінз дещо відрізняється, оскільки для рецепта на окуляри також потрібно виміряти відстань між очима.

Інша корисна інформація на упаковці лінз

інформація на упаковці лінз

Крім важливих для очей параметрів, також корисна  інформація про вміст води на упаковці лінз, а також пропускну здатність кисню. Чим сухіші очі, тим менше води повинно бути в матеріалі.

Лінзи з більшим вмістом води мають негативну властивість випаровувати воду для людей, які носять лінзи протягом тривалого часу, таким чином видаляючи вологу з ока. Це означає, що вам слід звернути увагу на правильний матеріал: гідрогелеві лінзи, як правило, мають більший вміст води, яка швидше випаровується і, отже, вимагає більше рідини з власної слізної рідини ока. Результат: око висихає швидше. Якщо у вас сухі очі, вибирайте силікон-гідрогелеві лінзи, тому що вони добре пропускають кисень і тому потребують на 20 відсотків менше води.

Проникність кисню вказується у значенні «Dk/t». Чим довше лінзи знаходяться на очах, тим краще вони повинні пропускати кисень. Якщо значення занадто низьке, чутливі очі можуть почервоніти або свербіти та викликати відчуття печіння.

Не всі бренди контактних лінз відповідають потребам усіх пацієнтів

Як і у випадку з взуттям та одягом, одиниці вимірювання та властивості контактних лінз можуть відрізнятися залежно від виробника. Тому можливо, що вам знадобиться змінити параметри під час зміни марки, і в цьому випадку настійно рекомендується проконсультуватися з оптиком.

You may also like...