Маск перетворив твітер на осередок антинаукової маячні та брехні про війну в Україні й Ізраїлі, — Тімоті Снайдер

Реакція Ілона Маска на війни в Україні та Ізраїлі була, за висновком науковця, абсолютно катастрофічною: він не лише поширював брехню, а й зміцнював віру в неї.

Вплив Ілона Маска як власника соцмережі X, яка раніше називалася Twitter, призвів до того, що ця соціальна платформа сповнена теоріями змови, антинауковою маячнею та шкідливою дезінформацією. На це у своєму блозі вказав американський історик Тімоті Снайдер, повідомили Texty.org.

Маск перетворив твітер на осередок антинаукової маячні та брехні про війну в Україні й Ізраїлі, — Тімоті Снайдер

Тімоті Снайдер. Фото: платформа United24

«Цифрові технології дали метастази, використовуючи наш розум як спосіб придушення технологій (таких як термоядерний синтез), які могли б зберегти людське життя і вивести його за межі Землі, — пише Тімоті Снайдер. — Поглинання Ілоном Маском Twitter є яскравим прикладом цього. Маск, прихильник космічних подорожей, поводиться в цифровому світі таким чином, що робить їх досягнення менш імовірним».

За його словами, оскільки розум Маска сам себе «твітнув», соцмережа X стала осередком антинаукової маячні.

«Наука не перемагає сама по собі, вона потребує етичної відданості та інституційної підтримки, а також певної форми віри в істину. Коли X стає іграшкою того, хто більше заплатить, наука програє укоріненим інтересам», — зазначив науковець.

Прикладом деструктивного впливу Тімоті Снайдер вважає поширення в соцмережі заперечення поширення глобального потепління.

«На цей час ми фінансуємо термоядерний синтез (надто скупо) як джерело чистої, відновлюваної енергії. Оскільки Х поширює сумніви щодо глобального потепління, це послаблює підтримку термоядерного синтезу. Це не лише погіршує наші перспективи на цій планеті, а й зменшує ймовірність того, що ми досягнемо іншої. Без збільшення фінансування термоядерних реакторів зараз ми ніколи не дійдемо до ракет на термоядерному паливі пізніше», — зазначив він.

За словами Тімоті Снайдера, Ілон Макс сам є яскравим демонстрантом антинаукового світогляду.

«Його висновки — це клішовані теорії змови. Це не просто хибні думки, вони транслюють антинауковий світогляд, сповнений наполегливої монокаузальної неправдоподібності, ворожий до даних, експерименту і теорії, — написав Тімоті Снайдер. — Якби ми думали так, як зараз твітує Маск, ми б ніколи не потрапили в космос. Ми б ніколи не винайшли колесо. Ця людина досягла деяких видатних речей. Але зараз розум демонструє магічне мислення».

Дослідник зазначає, що в цьому є фатальна харизма.

«Магічне мислення працює в рамках домодерної політики, в якій факти й право не мають значення, лише цикл реальних і символічних подарунків від вождя своїм послідовникам — що в нинішню епоху означає лайки та подачки. Закликані цифровим барабанним боєм вождя до віри в невидимі сили, ми здатні до дезорганізованої віри й взаємної експлуатації, але не до самовладання чи самоврядування», — пояснив він.

Тимчасом реакція Ілона Маска на війни в Україні та Ізраїлі була, за висновком Тімоті Снайдера, абсолютно катастрофічною: він не лише поширював брехню, а й зміцнював віру в неї.

Тімоті Снайдер висловив упевненість, що технології є лише частиною проблеми, а відповідальність за їх використання лежить на людях.

«Від людей, від яких ми можемо очікувати найкращого, ми отримуємо найгірше. Але всі ми дрейфуємо до світу шаманізму. Майбутнє, в якому ми виживемо і яке ми досліджуватимемо, залежить від правильного технологічного балансу та соціальної справедливості. Але це залежить від людського визнання глибших проблем і людських етичних суджень. У нас ще є трохи часу, щоб внести ці корективи, хоча й небагато», — додав він.

Нагадаємо, після атаки бойовиків ХАМАСу на Ізраїль та початку військового конфлікту в соцмережі Х швидко й масово почали поширюватися фейки, відео та фото з цього приводу.

Дослідник теорій змов Майк Ротшильд, який відстежує вірусне поширення фейків у соцмережах, назвав атаку ХАМАСу на Ізраїль «першим справжнім випробуванням для твітеру версії Ілона Маска» і констатував, що воно «з тріском провалилося». // Детектор медіа

 

You may also like...