Набув чинності закон про спрощення екстрадиції правопорушників

Це дасть можливість скоротити строки перебування такої особи під вартою з метою її екстрадиції.

В Україні набув чинності закон, яким врегульовується спрощена процедура екстрадиції осіб, затриманих у зв’язку з перебуванням у міжнародному розшуку. Відповідний закон “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників” опубліковано напередодні, 3 листопада, у парламентській газеті “Голос України”.

Верховна Рада ухвалила закон 2 жовтня 2018 року, передає 5 канал. Представляючи законопроект на засіданні ВР, голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін зазначив, що завдяки цьому закону розшукувані особи отримують право просити про застосування щодо них спрощеного порядку видачі одразу ж після затримання у зв’язку з перебуванням у міжнародному розшуку, не очікуючи надходження формального запиту про екстрадицію.

Політик також пояснив, що це дасть можливість скоротити строки перебування такої особи під вартою з метою її екстрадиції.

Спрощений порядок видачі не застосовується у разі притягнення особи до кримінальної відповідальності чи відбування покарання на території України, якщо є підстави вважати, що видача може суперечити інтересам захисту національної безпеки України або що розшукувана особа є громадянином України.

Додамо, що згідно із законом, передача особи, стосовно якої прийнято рішення про екстрадицію у спрощеному порядку, здійснюється протягом 10 робочих днів з дня повідомлення компетентному органу іноземної держави про зазначене рішення. Цей строк може бути подовжений уповноваженим (центральним) органом України до 30 днів. Відстрочення фактичної передачі особи з підстав, передбачених статтею 592 цього Кодексу, не допускається.

 

You may also like...